Střídavou péči soudy ignorují i na Slovensku. Otcové protestují

Na Slovensku již pět měsíců funguje institut střídavé péče o dítě, velká očekávání zejména ze strany tatínků se ale nenaplnila. Soudy neustále přiznávají děti k výchově téměř bez výjimky matkám. Slovenská liga otců proti tomu protestovala u ministerstva sociálních věcí v Bratislavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otec s dětmi

Otec s dětmi | Foto: Corbis

Nespokojení tátové z Ligy otců přišli v mikulášském kostýmu, čímž chtěli ukázat, že kvůli zkostnatělým soudům řada z nich svoje děti neuvidí nejenom na Mikuláše, ale ani na vánoce, a kdo ví, kdy vůbec. Jejich cílem je upozornit, že soudy jakoby si možnosti střídavé péče ani nevšimly.

Každý kdo tu je, zažil po rozvodu nepříjemné tahanice o dítě, a každý taky tyhle tahanice prohrál. „Soudím se o desetiletého syna a jsou s tím velké problémy. Mám zkušenost s jednou konkrétní soudkyní, ale jde o to, že je to stále nastavené tak, že když matka začne dělat obstrukce, člověk nemá v podstatě šanci,“ říká Milan Žůrek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Vojtěcha Bergera z Bratislavy informuje o manifestaci otců za střídavou péči

„I když mám potvrzený styk s dětmi každé dva týdny, neviděl jsem je dvanáct let. Respektive snažil jsem se je vidět, když třeba odcházejí ze školy, ale setkal jsem se s velmi negativními reakcemi,“ svěřil se Juraj Petrinec.

Podle Ligy otců se slovenské soudy při sporech o děti stále řídí heslem, že dítě patří k matce. Otec může být sebelepší, ale dítě do péče prostě nedostane.

Aktivista Ladislav Ďurkovič argumentuje čísly: ze 120 podání rozhodl soud kladně ve dvaceti případech, ale jen, když se rodiče dohodli. V ostatních případech se rodiče nedohodli, přičemž zákon říká, že i bez souhlasu jednoho z rodičů může být nařízena střídavá péče.

Ministerstvo je na soudy krátké

Mluvčí ministerstva Danica Lehotská s otci sympatizuje, přiznává však, že úřad nemůže soudní rozhodnutí ovlivnit: „My spolupracujeme při těchto soudních procesech tím, že kurátoři zastupují děti, ale úprava práv a povinností rodiče vůči dítěti je už na rozhodnutí soudu. A my ho musíme respektovat.“

Dítě patří k matce, taková je zatím stále mantra soudců nejenom na Slovensku, ale i v České republice. I šéf Českého ústavního soudu Pavel Rychetský letos přiznal, že v českém soudnictví přetrvává postoj, že matka je pro dítě za všech okolností tím vhodnějším z obou rodičů.

Rozdíl je v tom, že v Česku máme střídavou péči v zákoně už dvanáct let, na Slovensku sotva půlrok. Snad se slovenské soudy změní rychleji.

Vojtěch Berger, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme