WikiLeaks odhalil americkou kritiku britského postupu v Afghánistánu

Britský list Guardian pokračuje v kontroverzním zveřejňování depeší amerických diplomatů, které dal některým světovým novinám k dispozici server WikiLeaks. Dnes Guardian otiskl například stížnosti Američanů a Afghánců na údajnou neschopnost britských vojáků v afghánské provincii Helmand.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona bojových vozidel

Kolona bojových vozidel | Foto: 601. skupina speciálních sil

Britské velení v provincii Helmand na jihu Afghanistánu trvalo 4 roky. Taktiku britských sil v provincii kritizoval jak afghánský prezident Hamíd Karzáí, tak americký generál Dan Mc Neill, který byl v letech 2007 až 8 velitelem spojeneckých sil v Afghanistánu.

Prezident Karzáí podle několika depeší amerických diplomatů zoufal nad taktikou britského vojenského velení v Helmandu. A vinu za nechvalnou bezpečnostní situaci v provincii přičítal britskému rozhodnutí jmenovat tamním guvernérem údajného překupníka drog.

Americký generál McNeill byl prý obzvlášť zděšen britskou taktikou a údajně prohlásil, že Britové způsobili v Helmandu zmatek.

Podle zpravodajky BBC pro věci obrany tato kritika se vztahovala na období, kdy britští velitelé dávali Londýnu jasně najevo, že potřebují víc vojáků i výzbroje a výstroje.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme