Chorvatský exministr obrany byl odsouzen za korupci

Čtyři roky stráví ve vězení bývalý chorvatský ministr obrany Berislav Rončević. Jeho náměstek dostal dvouletý trest. Oba politici byli odsouzeni za korupci při nákupu kamionů pro chorvatskou armádu v roce 2004. Jde o první případ, kdy byl člen chorvatské vlády odsouzen za úplatkářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko - ilustr. foto

Chorvatsko - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Exministr Berislav Rončević a jeho náměstek Ivo Bačić dostali nepodmíněné tresty a navíc mají do státní pokladny vrátit 10 milionů kun, což je asi 36 milionů korun. Přesně o tolik se podle žalobců prodražil nákup kamionů pro armádu.

Zatímco generální štáb a armádní experti doporučili nakoupit nákladní vozy od německé firmy MAN, ministr nastavil podmínky soutěže tak, aby zakázku získalo italské IVECO s dražšími a méně kvalitními auty.

Bývalý ministr obrany odmítá, že by od IVECA přijal úplatek. Podle jeho slov má případ politické pozadí.

Chorvatsko je před vstupem do Evropské unie a Záhřeb chtěl Bruselu předložit exemplární případ boje s korupcí na nejvyšších místech. Rozsudek zatím není pravomocný.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme