Evropský soud opět podpořil boj španělské vlády proti baskickým teroristům

Evropský soud pro lidská práva znovu podpořil boj španělské vlády proti baskickým teroristům. Soudci ve Štrasburku zamítli žalobu tamní nacionalistické strany, jejíž kandidáti se nesměli zúčastnit voleb v roce 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva

Evropský soud pro lidská práva | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Úřady tehdy vyškrtly z volebních lístků přes 130 lidí kandidujících do regionálních parlamentů a místních zastupitelstev v Baskicku a Navařře - téměř polovinu kandidátů strany Baskická nacionalistická akce. Rozhodnutí pak potvrdil i nejvyšší soud.

Úřady argumentovaly tím, že to byli političtí pokračovatelé baskické strany Batasuna. Tu ve Španělsku zakázali několik let před tím. Soudy tehdy prokázaly, že financovala z veřejných peněz teroristickou organizaci ETA. I toto rozhodnutí španělské justice už předtím soudci Evropského soudu pro lidská práva potvrdili.

Madridská vláda se snaží zlikvidovat teroristické aktivity i separatistické tendence ve svébytném Baskicku. Tamní nacionalisté už ovšem oznámili, že chtějí založit nový politický subjekt, který by mohl kandidovat ve volbách příští rok.

David Koubek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme