V Rusku se rozhořela válka fotbalových fanoušků

Fotbalové chuligánství se stalo jedním z ostře diskutovaných témat v Rusku. V Moskvě rozpoutali fanoušci klubu Spartak zmatek, když před pár dny zastavili dopravu na jedné z hlavních dopravních tepen. Své ví také slovenská Žilina, kde byl kvůli výtržnostem příznivců moskevského Spartaku včera večer přerušen zápas Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtržnosti fanoušků Baníku pří zápase s Viktorií.jpg

Výtržnosti fanoušků Baníku pří zápase s Viktorií.jpg

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová, chuligánství fanoušků Spartaku rozpoutaly poslední události z této neděle, kdy se v Moskvě strhla rvačka mezi fanoušky Spartaku a skupinkou ze severního Kavkazu.

„Účastnilo se ji asi deset lidí. Jeden z mužů ze severního Kavkazu vystřelil z plynové pistole a zabil jednoho z fanoušků Spartaku. Mělo i osmadvacetiletého člena tvrdého jádra spartakovských fanoušků. A následkem toho se strhy nepokoje,“ přiblížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O válce fotbalových fanoušků v Rusku informovala v Odpoledním Radiožurnálu moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

V úterý večer pak vyšla do ulic Moskvy asi tisícovka stoupenců Spartaku Moskva. Přehradila jeden z hlavních moskevských tahů - Leningradský prospekt. Skandovali nacionalistická hesla jako ‘Rusko Rusům‘ či ‘Moskvu Moskvanům‘.

Policie nezasáhla

Moskevská policie ale podle zpravodajky proti davu, který zastavoval auta i trolejbusy fanouškům, nijak nezasáhla: „Je zjevné, že zvolila jiný postup než je běžné. I ze záznamů je vidět, že se snažila účastníky vytlačit, ale bez násilí. Dokonce je často přemlouvala k odchodu.“

Podle Kabrhelové si to vysloužilo na jedné straně kritiku, protože třeba proti opozičním demonstrantům policie neváhá zasáhnout mnohem tvrději a bez varování. Na druhé straně ale podle ní někteří lidé v Moskvě policii chválili za to, že nenechala násilí vyeskalovat.

„Podle ruských médii policie ostře nepostupovala proto, že šlo o údajnou součást dohody. Fanoušci prý dopředu prohlásili, že nejtvrdší a nejnásilnější jádro na protest nepůjde a policie za to nechá skandovat zbytek,“ uvedla.

Ruská policie se nyní podle ní soustřeďuje na nedělní incident, aby upokojila veřejné mínění. „Vyšetřovatelé už zatkli údajného pachatele 26letého Aslana Čerkesova ze severokavkazské Kabardinsko-Balkarské republiky. Ten ale vinu odmítá, prý se bránil brutálnímu útoku,“ přiblížila.

Na skutečnost, že tvrdá jádra ruských fotbalových fanoušků mají blízko k nacionalismu a pravicovému extremismu upozorňují dlouhodobě ruská média, analytici i některé občanské iniciativy.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme