Samostatné Kosovo se chystá na své první parlamentní volby

Kosovo se chystá na parlamentní volby. Hlasovat se bude vůbec poprvé od vyhlášení nezávislosti v roce 2008. Volby v nejmladším balkánském státě, který stále neuznává většina zemí OSN, velmi pečlivě sleduje mezinárodní společenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Favoritem kosovských voleb je Demokratická strana Kosova Hashima Thačiho (na snímku)

Favoritem kosovských voleb je Demokratická strana Kosova Hashima Thačiho (na snímku) | Zdroj: ČTK

Poslední parlamentní volby se v tehdejší jižní srbské provincii Kosovo konaly v listopadu 2007. Kosovským politikům daly legitimitu, aby jednostranně vyhlásili nezávislost na Srbsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Parlamentní volby v Kosovu sleduje zpravodaj Martin Dorazín

Nynější předčasné volby mají dát nový mandát představitelům, jako je prezident, vláda a premiér, aby zahájili možná jednání se Srbskem o normalizaci vztahů, poznamenaných krvavým konfliktem z konce 90. let.

Vítězem voleb bude pravděpodobně strana současného úřadujícího premiéra Hashima Thačiho, který byl jedním z velitelů Kosovské osvobozenecké armády a zasloužil se v očích Kosovanů o samostatnost. Jejím oponentem je Kosovská demokratická strana.

Nezávislost Kosova do dnešního dne uznalo 72 zemí včetně USA, Německa nebo České republiky. Jiné státy však formální uznání kosovské suverenity odmítají. Příčinou bývá obava, že by kosovský příklad mohl podnítit separatismus i u jiných etnických menšin.

Otázkou je účast srbské menšiny

Pozornost většiny pozorovatelů se soustředí na silnou srbskou menšinu, která žije na severu Kosova. Budou bedlivě sledovat, jak se kosovští Srbové, kteří se ocitli v roli menšiny ve svém vlastním státě, k hlasování postaví a zda vůbec k urnám přijdu.

Srbsko nevydalo žádný pokyn, pouze tiše doporučilo obyvatelům, aby ve volbách hlasovali, na rozdíl od minulých voleb, kdy bělehradská vláda Srbům účast nedoporučila, protože Kosovo neuznává.

Teď dává mlčením víceméně najevo, že by si Srbové měli zvyknout na to, že žijí v cizím státě a že by se měli postarat o to, aby také oni byli zastoupeni v kosovském parlamentu, ačkoliv zůstanou menšinou.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme