Výbuchy ve Stockholmu byly pokusem o sebevražedný atentát

Švédská policie vyšetřuje dvě exploze, které v sobotu večer otřásly centrem Stockholmu. Podle švédské policie to byl pokus o teroristický sebevražedný atentát. Výbuchy si vyžádaly jednoho mrtvého a dva zraněné. Švédsko však o zpřísnění bezpečnostních opatření neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlevo vrchní žalobce Thomas Linstrand a zástupci švédské policie na tiskové konferenci k atentátu ve Stockholmu

Vlevo vrchní žalobce Thomas Linstrand a zástupci švédské policie na tiskové konferenci k atentátu ve Stockholmu | Zdroj: ČTK

Jedinou obětí právě domnělý atentátník, dva kolemjdoucí výbuchy lehce zranily. Podle policistů šlo skutečně o teroristickou akci, detaily ani pozadí však ještě nejsou k dispozici.

V obchodní čtvrti explodovalo auto s několika plynovými bombami. Krátce poté se ve stejné ulici, asi o 300 metrů dál, ozval druhý výbuch. Policisté našli na místě těžce zraněného muže, který svým zraněním podlehl. Podle švédských médií měl mrtvý v batohu šest trubic s výbušninami, kousky kovu a hřebíky.

Pouze jedna z nich explodovala, jinak mohly být následky v předvánočním ruchu mnohem horší. Zničené auto je registrované na člověka s nešvédským jménem, což je dalším důvodem k podezření z teroristického útoku.

Tamní tisková agentura dostala deset minut před výbuchem e-mail, který také naznačuje, že by exploze mohli mít na svědomí islámští teroristé. Zpráva obsahovala zvukové nahrávky ve švédštině a v arabštině, které odkazovaly na švédské angažmá v Afghánistánu a na karikaturistu Larse Vilkse, který nakreslil karikatury proroka Mohameda.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt ve zprávě na sociální síti Twitter uvedl, že Švédsko se v sobotu při pokusu o teroristický útok vyhnulo katastrofě.

Jitka Malá, Alžběta Rákosová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme