Policie identifikovala pachatele stockholmského atentátu, hledá komplice

Švédská policie si je téměř jistá, že zná pachatele sobotních výbuchů v centru Stockholmu. Má jít o muslima Taymoura Abdela Wahaba, který bydlel v anglickém Lutonu, v hrabství Bedfordshire. Policejní vyšetřovatelé prohledali jeho dům, zajímají je stopy k případným společníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie prohledala dům v anglickém Lutonu. Ve městě údajně žil Taymour Abdel Wahab

Britská policie prohledala dům v anglickém Lutonu. Ve městě údajně žil Taymour Abdel Wahab | Zdroj: ČTK

Je známo, že devětadvacetiletý Taymour Abdel Wahab studoval na lutonské University of Bedfordshire tři roky sportovní terapii. Mluvčí univerzity potvrdil, že zde odpromoval v roce 2004.

Ve stejném roce se oženil a s manželkou měl dvě dcery. Podle zpravodaje BBC byl vyloučen z místní mešity pro své krajní názory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ondřej Bouda se hlásí ze Stockholmu s novými podrobnostmi o atentátníkovi

Dosud byl policii i tajným službám naprosto neznámý. Přesto to vypadá, že možná pobýval i v pákistánském výcvikovém táboře. Po možných spolupachatelích pátrají švédská i britská policie.

Povolení k prohlídce domu v Lutonu získala policie na základě zákona o terorismu. Okolo vytvořila kordon, který ještě v odpoledních hodinách během vyšetřování rozšiřovala.

Švédští i britští vyšetřovatelé chtějí zjistit, kdy se Taymour Abdel Wahab zradikalizoval a zda měl ve svém teroristickém záměru společníky. Útok byl totiž podle nich tak dobře připraven a pachatel měl tak velké množství trhavin, že je komplic velmi pravděpodobný.

Vyšetřovatelé tvrdí, že jen náhodou nedošlo k velké tragédii. Nálož, kterou měl atentátník připevněnou na těle, vybuchla dřív, než došel do nákupního střediska nebo na hlavní nádraží.

Milan Kocourek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme