Maďarský parlament rozhoduje o dalším mediálním zákonu

Maďarský parlament rozhoduje o posledním zákonu z velkého mediálního balíku. Dokument má podle vlády nastolit čisté a jasné vztahy v mediální říši a ochranu před mediálním terorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce v centru Budapešti

Západ slunce v centru Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Jeho oponenti, mimo jiné renomované evropské a světové organizace novinářů, ale upozorňují na snahu umravnit žurnalisty, zválcovat tisk a všechno, co se vládní moci nelíbí.

Spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek v Odpoledním Radiožurnálu připomněl, že už vznikla velká a jediná mediální rada.

Přehrát

00:00 / 00:00

G. M. Papucsek: Parlament schvaluje další ze zákonů o médiích

Její šéfku nikdo nezvolil, ale jmenoval premiér na 9 let. Má kompetence dohlížet nejen na veřejnoprávní, ale i tištěná nebo internetová média včetně redigovaných blogů.

Novinářskou obec pak nejvíc irituje systém vysokých pokut v řádech desítek i stovek milionů forintů.

Parlament má schválit vznik jediného zpravodajského centra pro všechna veřejnoprávní média tedy pro dvě televizní stanice, rozhlas a tiskovou agenturu – to povede minimálně k uniformitě.

Stanovuje se také poměr kriminálních zpráv například o vraždách a vloupáních, a to na maximálně 20 procent, aby lidé nebyli znepokojováni. Zákonem se také zvýší poměr maďarské hudby.

Nevůli vyjádřily vedle novinářských organizací i OBSE. Některé maďarské deníky už na protesty vyšly s prázdnými titulními stranami, odbory chystají společnou akci a deník Népsabadság se chce obrátit na ústavní soud.

Očekává se také večerní demonstrace vysokoškoláků.

Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme