Evropu sevřela zima, tisíce lidí stráví Vánoce na letištích

Počasí překazilo vánoční plány tisícům lidí po celé Evropě. Problémy má železniční i silniční doprava. Na letištích dochází rozmrazovací kapalina a tak letadla nemohou startovat. Stovky lidí tak stráví Vánoce na polních lůžkách v odbavovacích halách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řada cestujících zřejmě stráví na letišti Roissy i Vánoce

Řada cestujících zřejmě stráví na letišti Roissy i Vánoce | Foto: AFP

Pařížské letiště Charlese de Gaula zrušilo polovinu letů. Situaci zkomplikovala i střecha jedné z hal, u které hrozilo, že se zhroutí kvůli sněhu. Policie tak musela evakuovat dva tisíce lidí.

V Dublinu uzavření letiště uvěznilo na 40 tisíc cestujících. Ti se pokoušeli na poslední chvíli dostat na Vánoce domů, ale většině se to nepodařilo, protože aerolinky i nadále rušily lety.

Sníh zastavil také přistávání letadel na bruselském letišti Zaventem. Přednost mají ty, které letiště opouštějí. I na tabuli odletů je ale převážná část oznámení červené barvy, to znamená, že let má zpoždění nebo že byl zrušen úplně.

Letiště Charleroi používané většinou nízkonákladovými společnostmi je sice otevřené, ale odlety se zpožďují. Správa letiště cestujícím radí, aby si dřív než se vydají na letiště zkontrolovali, jestli jejich spoj vůbec odletí.

Situaci na silnicích popsali řidiči televizi RTL-Tvi velmi výstižnými slovy: Katastrofa. Belgičtí silničáři totiž sníh neodklízejí. Hrozí tak, že rozježděná kaše přes noc zmrzne a krizová situace se bude opakovat.

Ani na železnicích se nedaří lépe. Už několik dní se se sněhem potýká Švédsko, a ruší kvůli němu řadu vlakových spojů. Problémy hlásí také Skotsko či Německo.

Pavel Novák, Igor Maňour, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme