V čele Rakouska by mohl stát potomek Habsburků

Bude jednou stát v čele Rakouska opět potomek Habsburků? Rakouská vláda má v úmyslu v roce 2011 zrušit takzvaný Habsburský zákon, týkající se rodinných příslušníků Habsburků, kteří dosud podle tohoto zákona nemají právo kandidovat v prezidentských volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hofburg - původně gotický císařský palác

Hofburg - původně gotický císařský palác | Foto: Jan Rosenauer

Zamýšlená změna by mohla signalizovat případné uvolnění zkonfiskovaného majetku Habsburků. Právě majetkové nároky jsou klíčovou otázkou, kterou se v Rakousku zabývá spousta lidí. Proto ani politici nebyli sjednoceni na zrušení habsburského paragrafu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Habsburk v čele Rakouska.mp3

Nyní obě strany vládní koalice – lidovci i sociální demokraté signalizují, že na likvidaci zákona pracují. Sociální demokraté se původně obávali, že by si Habsburkové zrušením příslušného paragrafu mohli dělat nároky na svůj majetek. Dnes už mění svůj názor a podobně se vyjadřil i prezident Heinz Fischer, který doslova řekl, že se není třeba bát monarchie, která před 90ti lety skončila.

Rakouská veřejnost už nepodléhá nostalgii dynastie Habsburků. Ještě před 20ti lety, když se někde objevil Carl Habsburk, vnuk posledního habsburského císaře, který žije v Salzburku, býval obklopen skupinkami příznivců. Poté, kdy byl spojován i s určitými finančními a soukromými skandály, nastalo určité ochlazení ze strany jeho sympatizantů.

Takzvaný Habsburský zákon vznikl krátce po pádu Rakouska - Uherska v roce 1918. Zákon prosadili tehdejší sociální demokraté a bezprostředně se dotkl posledního rakousko-uherského císaře Karla I. Ten stál po vyhlášení rakouské republiky před rozhodnutím, zda formálně abdikuje a zůstane v Rakousku jako obyčejný občan, nebo neabdikuje a bude muset z Rakouska odejít, ať již dobrovolně nebo ne. Karel se rozhodl pro abdikaci, později přesto odešel a nový domov našel ve Švýcarsku, kde také svou abdikaci odvolal.

Marie Woodhamsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme