AfD v programovém prohlášení vyzývá k zákazu mešit a burek

Islám není podle slučitelný s německou ústavou, tvrdí německá pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) ve svém nově schváleném programovém prohlášení. Vyzývá v něm také k zákazu mešit a nošení burek. AfD tak do prohlášení zakotvila svou antiislámskou rétoriku z uplynulých týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně pravicové Alternativy pro Německo Frauke Petryová

Předsedkyně pravicové Alternativy pro Německo Frauke Petryová | Zdroj: Reuters

Delegáti AfD na sjezdu schválili v programovém prohlášení kapitolu s názvem Islám nepatří k Německu. Tato formulace podle serveru Deutsche Welle připomíná výroky kancléřky Angely Merkelové a bývalého prezidenta Christiana Wulffa vyjadřující opačný postoj.

„Ortodoxní islám, který nerespektuje náš právní systém, nebo proti němu dokonce bojuje, a který si činí mocenské nároky jako jediné platné náboženství, je s naším právním systémem a s naší kulturou neslučitelný,“ píše se v prohlášení.

Alternativa pro Německo (AfD) vznikla teprve před třemi lety. Zatím nemá zastoupení ve spolkovém parlamentu, její členové se však již dostali do poloviny z 16 zemských parlamentů. Podle průzkumů veřejného mínění podporuje stranu až 14 procent voličů. AfD tak představuje vážnou hrozbu pro konzervativce kancléřky Angely Merkerkelové a další zavedené strany před spolkovými volbami, které se budou konat příští rok.

Program mimo jiné požaduje, aby se zamezilo financování výstavby a provozu mešit prostřednictvím islámských zemí. AfD rovněž odmítá minarety coby „islámský symbol moci“. Staví se také proti vstupu Turecka do Evropské unie.

Jako host na sjezdu AfD vystoupil bývalý český prezident Václav Klaus. Ten označil informování o straně v německých politických a akademických kruzích i v médiích za "démonizaci", kterou považuje za "absurdní" a "lživou".

Brutalita útoků na AfD podle něj ukazuje, že má strana pravdu, a že kritici strany dostali strach. Strana pak musí podle Klause odmítnout zničující politickou korektnost.

Dvoudenní sjezd strany o víkendu narušily protesty levicových demonstrantů. Policie zhruba 500 z nich přechodně zadržela. Deset policistů při srážkách s protestujícím utrpělo lehká zranění.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme