Alexandra Litviněnka otrávili poloniem dvakrát, zaznělo u londýnského soudu

Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko nebyl radioaktivním poloniem otrávený jednou, ale hned dvakrát. I tato nová skutečnost zazněla v Londýně na úvod veřejného soudního vyšetřování násilné smrti kritika Kremlu z roku 2006. Policejní vyšetřování ukázalo, že Litviněnka zavraždili jeho někdejší kolegové z KGB, Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvního dne líčení se zúčastnila také vdova po Alexandru Litviněnkovi, Marina

Prvního dne líčení se zúčastnila také vdova po Alexandru Litviněnkovi, Marina | Zdroj: Reuters

„Některé citlivé informace na první pohled ukazují provinění ruského státu," prohlásil na úvod veřejného vyšetřování soudce sir Robert Owen, který coby koroner šetření povede.

Právník Mariny Litviněnkové Ben Emmerson prohlásil, že není jakýchkoli pochyb o tom, že svého někdejšího kolegu otrávili Lugovoj s Kovtunem.

Soudce Owen dvojici Rusů, kterou Moskva odmítla vydat ke stíhání do Británie, pozval, aby se veřejného vyšetřování zúčastnila prostřednictvím videokonference.

Manžel pracoval pro britskou MI6, říká Litviněnková v rozhovoru pro ČRo

Číst článek

Během prvního dne líčení také zazněly některé závěry z policejního vyšetřování, a sice že radioaktivní polonium dopravili do Británie Lugovoj s Kovtunem a Litviněnka otrávili hned dvakrát.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme