Alexej Navalnyj opustil svůj byt. Policie se mu v tom neúspěšně pokusila zabránit

Ruská vězeňská služba si u soudu stěžuje na to, že známý opoziční politik Alexej Navalnyj porušil podmínky domácího vězení a přeřezal si elektronický náramek, který ho měl hlídat. Navalnyj svůj krok zdůvodnil tím, že po vynesení podmínečného trestu už pro něj režim domácího vězení neplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské úřady Navalnému po pěti letech vydaly pas

Ruské úřady Navalnému po pěti letech vydaly pas | Zdroj: Reuters

Moskevský soud dnes ale vězeňské službě podnět k novému stíhání Alexeje Navalného vrátil. Služba se však může obrátit na policii, aby Navalného zadržela.

Policisté zatím jen hlídkují před Navalného domem a ráno se mu neúspěšně pokusili zabránit v cestě do obchodu s potravinami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu Alexeje Navalného, který se rozhodl, že už nebude dodržovat domácí vězení, mluvil moskevský zpravodaj Martin Dorazín

Trestní zákoník přímo říká, že nelze držet člověka v domácím vězení po vynesení rozsudku. Domácí vězení je pouze pro podezřelé nebo obviněné, upozornil v nezávislé televizi Dožď Navalnyj, který je vzděláním právník.

Soud mu 30. prosince uložil podmínečný trest v délce tři a půl roku za finanční podvody. Jeho bratr Oleg dostal za totéž stejně dlouhý trest, ale nepodmíněně.

Alexej Navalnyj je charismatickou osobností, která oslovuje řadu, především mladých lidí. Cílí na vzdělanou střední vrstvu. Na lidi podnikavé, kteří jsou nespokojeni s ruskou korupcí, s tím, jak funguje soudnictví.

Jeho popularitu dokazuje například druhé místo ve volbách moskevského starosty v roce 2013. Populární, a tedy i nebezpečný pro současný režim, je tedy především ve velkých městech.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme