Alternativu pro Německo znovu podpořil Klaus. Sněm provázely střety aktivistů s policií

Německá policie ve Stuttgartu použila slzný plyn proti levicovým aktivistům. Začátek sněmu euroskeptické strany Alternativa pro Německo se kvůli protestům zpozdil zhruba o hodinu. AfD, která se vymezuje proti politice kancléřky Angely Merkelové, podpořil ve svém projevu bývalý český prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus na sněmu AFD

Václav Klaus na sněmu AFD | Zdroj: Reuters

Několik stovek levicových aktivistů před sněmem protestovalo proti rasismu a šíření nenávisti. Zapálili pneumatiky a snažili se zabránit účastníkům konference ve vstupu do budovy.

Asi dvě tisícovky delegátů budou schvalovat nový program. Zástupci strany v poslední době prohlašovali, že chtějí zakázat otevřené projevy muslimské víry. Prosazují například zákaz mešit v zemi nebo zákaz nošení muslimských šátků, které zakrývají obličej a tvrdí, že islám není v souladu s německou ústavou.

Němečtí vládní politici takové postoje kritizují jako extremistické. AfD svou účastí na sněmu naopak podpořil bývalý český prezident Václav Klaus. Jeho projev několikrát přerušil bouřlivý potlesk.

Klaus ve svém vystoupení označil démonizaci strany v německých politických a akademických kruzích i v médiích za absurdní a lživou. AFD podle něj musí odmítnout ‚zničující politickou korektnost‘.

AfD vznikla původně jako strana, která odmítala společnou evropskou měnu. Loni v ní však převládlo nacionalistické křídlo, které se ostře staví proti imigraci. Letos strana výrazně uspěla v trojích zemských volbách, kdy získala od 12 do 25 procent hlasů a v Sasku-Anhaltsku se stala druhou nejsilnější frakcí v zemském sněmu.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme