Alžběta II. podporuje odchod Británie z EU, tvrdí bulvární deník Sun. Královna je ale přísně apolitická

Se senzačním tvrzením dnes přichází britský bulvární deník Sun. S odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že královna Alžběta II. podporuje odchod Spojeného království z Evropské unie. Britská panovnice ale zůstává tradičně úplně mimo politiku. Tvrzení Sunu tak pravděpodobně vyvolá prudké reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alžběta II. je nejdéle panujícím britským vladařem

Alžběta II. je nejdéle panujícím britským vladařem | Zdroj: Reuters

Britský bulvární list Sun tvrdí, že se Její Veličenstvo během oběda na hradě Windsor dostalo během minulého legislativního období do sporu s tehdejším místopředsedou vlády Nickem Cleggem.

Alžběta II. měla podle údajně důvěryhodného zdroje vášnivě obhajovat názor, že se Evropská unie ubírá špatným směrem.

Sun tvrdí, že královniny kousavé poznámky trvaly delší dobu. Účastníci oběda prý neměli podle nejmenovaného zdroje jakoukoli pochybnost, co si panovnice o evropské integraci myslí. Sám Nick Clegg si ale tu historku „absolutně nevybavuje“ a označil story za nesmyslnou.

Podle Sunu mělo Její Veličenstvo své údajně euroskeptické názory šířit i během soukromé konverzace s poslanci v Buckinghamském paláci.

Královský dvůr v reakci na tvrzení listu uvedl, že v souladu s dlouholetou praxí nebude reagovat na nepodložená a v tomto případě doslova falešná tvrzení. Buckinghamský palác zdůraznil, že panovnice byla, je a bude striktně politicky neutrální.

Britská média se pokusila královnu do historického rozhodování zatáhnout už těsně před skotským referendem v září 2014. I tehdy šlo o jakousi interpretaci soukromé komunikace panovnice a i tehdy palác důrazně popřel, že by se Alžběta II. stavěla na tu či onu stranu.

Analytici tápou, proč euroskeptický The Sun vytáhl tenhle údajný trumf tak daleko od červnového referenda. Předpokládá se, že pokusů o zatažení členů královské rodiny do citlivé debaty před plebiscitem bude přibývat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme