Americký ministr zahraničí Kerry přiletěl do Kyjeva, bude jednat o další pomoci

Spojené státy sice s přímou vojensko-technickou pomocí Ukrajině váhají, ale prezident Petro Porošenko o ni jistě požádá. Ukrajina chce vstoupit do Severoatlantické aliance, která včera potvrdila, že Rusko minimálně od léta vojensky podporuje povstalce v Doněcké a Luhanské oblasti. Pokud jde o finanční pomoc Ukrajině, Západ chce předtím vidět jednoznačné proreformní kroky nové vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Kerry při své návštěvě Kyjeva bude nejspíš projednávat finanční a vojenskou pomoc Spojených států

John Kerry při své návštěvě Kyjeva bude nejspíš projednávat finanční a vojenskou pomoc Spojených států | Zdroj: Reuters

Spojené státy ještě neřekly zcela jasně, jestli jsou ochotné dodat Ukrajině zbraně, které žádá. Petro Porošenko v rozhovoru pro německý tisk řekl, že Ukrajina je pro mír, ale mír se musí bránit a její síly proti přesile podporované z Ruska nestačí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině a návštěvu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho sleduje přímo na místě zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

John Kerry pravděpodobně nepřijíždí do Kyjeva s žádným slibem masivní vojenské pomoci. Spojené státy zatím Ukrajině dodávají přístroje jako noktovizory nebo vysílačky. Ukrajina má zájem především o protitankové zbraně.

V USA ještě nepadla konečná rozhodnutí, která musí udělat prezident Barack Obama. Ten není jednoznačně rozhodnutý pro velkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Kandidát na ministra obrany Spojených států Ashton Carter řekl, že v případě, že se stane ministrem, bude uvažovat o tom, jak vojensky Ukrajině pomoci, ale rozhodnout bude muset prezident.

Kandidát na amerického ministra obrany je nakloněný vyzbrojení Ukrajiny

Číst článek

Po včerejším odstřelování v Doněcku, kdy se terčem stala nemocnice, stomatologie, dětská školka a obytné domy, žádné další podobně rozsáhlé útoky hlášeny nejsou. Situace na Ukrajině ale není klidná.

Došlo k dalším odstřelováním předměstí v Doněcku. K přestřelkám a konfliktům dochází také v okolí Mariupolu, kde se ukrajinský prapor Azov brání proti povstaleckým a zřejmě i ruským vojskům.

Nestabilní situace zůstává také v takzvané debalcevské kapse, odkud se Ukrajinci snaží evakuovat civilisty a posilují své pozice, i tam nadále pokračují boje.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme