Anežka Česká na místě, kde byla prohlášena za svatou. Papež dostal sochu patronky

Ministr kultury Daniel Herman v sobotu ve Vatikánu předal papeži Františkovi sochu sv. Anežky České, která bude umístěna v bazilice svatého Petra do kaple svatých patronů Evropy jako první česká socha. Informovalo o tom české ministerstvo kultury. Ve Vatikánu je s delegací i kardinál Miloslav Vlk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka | Zdroj: Reuters

"Patronka České země Svatá Anežka Česká je pro mne symbolem nejenom české státnosti, ale především symbolem milosrdenství..," uvedl ministr Herman. Podle něj je tento dar důstojným příspěvkem ČR papeži Františkovi v době Svatého roku milosrdenství.

Iniciátorkou akce je místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, která do Vatikánu s delegací rovněž dorazila. Sochu z vyhnánovského pískovce, která je 160 centimetrů vysoká a váží zhruba 300 kilogramů, vyrobili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské z Hořic na Jičínsku.

Svatá Anežka Česká se tak symbolicky vrací do míst, kde byla v listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II. prohlášena za svatou. Anežka Přemyslovna (Anežka Česká) byla dcerou krále Přemysla Otakara I. Místo života u dvora si zvolila cestu řeholnice a pomáhala chudým a nemocným, mimo jiné ve špitále a útulku v Praze Na Františku, který založila.

Odpoledne odslouží kardinál Vlk mši v bazilice sv. Jana Křtitele Florentského. Odtud po jejím ukončení zamíří procesí do baziliky sv. Petra, kde projde Svatou bránou. Poté bude akce ukončena u oltáře sv. Václava.

Na závěr své cesty uctí Daniel Herman s českou delegací památku kardinála Josefa Berana u jeho hrobu v kapli svatých patronů Evropy.

Alena Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme