Anglikánská církev v Británii vysvětila historicky první biskupku

Anglikánská církev v Británii má ode dneška první biskupku v historii. Úřadu se dnes v Yorku ujala Libby Laneová. Názor na její svěcení anglikány velmi rozděluje a dnešní dvouhodinový obřad bylo kvůli jednomu z odpůrců dokonce nutné o chvíli odložit. Biskupkou se Laneová stala 20 let poté, kdy anglikánská církev otevřela ženám kněžský úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libby Laneová, první biskupka anglikánské církve v Británii

Libby Laneová, první biskupka anglikánské církve v Británii | Zdroj: Reuters

Dnešní ceremoniál je pro britskou společnost velmi zásadní, protože zatímco jiné anglikánské církve mimo Británii už mají ve svých řadách více než 20 biskupek, v Anglii, mateřské zemi církve, zatím žádná nebyla.

Anglikánská církev ve Velké Británii je v názoru na to, jestli je možné udělit biskupské svěcení ženám, stále hodně rozdělená, a už mnoho anglikánů a také kněží kvůli tomu odešlo do katolické církve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anglikánská církev ve Velké Británii má historicky první biskupku, v Yorku se jí stala Libby Laneová. Více spolupracovník ČRo Milan Kocourek

Zřídila pro ně zvláštní oddíl, kterému se říká ordinariát a kam dodnes přecházejí anglikáni, kteří nesouhlasí s vysvěcováním žen na kněze.

Před dvěma lety to bylo také zamítnuto laiky na synodě anglikánské církve, což se považuje za jistou anomálii, protože když už jsou ženy v anglikánské církvi vysvěcovány na kněze 20 let, je logické, aby také byly biskupky.

Další ženy na obdobně důležitých církevních postech navíc budou zřejmě následovat. V nejbližší době mají být vysvěceni biskupové v diecézích Oxford a Newcastle, a mohla by mezi nimi být i žena.

Například anglikánské církve ve Skotsku a ve Walesu už mají možnost ženu do svých diecézí jmenovat, dosud však žádnou nevybraly.

Milan Kocourek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme