Ankara otočila ohledně útočníka na svatbě. Jestli byl nezletilý, nevíme, tvrdí premiér

Turecké úřady zatím nevědí, zda sobotní sebevražedný atentát na kurdskou svatbu v jihovýchodním Turecku spáchal nezletilý. V pondělí to řekl turecký premiér Binali Yildirim. Ankara dosud tvrdila, že útočníkovi, který má na svědomí nejméně 53 obětí a 70 zraněných, bylo mezi 12 a 14 lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb obětí sebevražedného útoku v tureckém Gaziantepu

Pohřeb obětí sebevražedného útoku v tureckém Gaziantepu | Zdroj: Reuters

Po pondělním zasedání turecké vlády ale Yildirim uvedl, že „ohledně pachatele útoku se zatím nenašla žádná stopa".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli řekl, že atentátníkovi bylo jen 12 až 14 let a že první důkazy naznačují, že za atentátem v Gaziantepu stáli ozbrojenci z takzvaného Islámského státu bojujícího v sousedním Iráku a Sýrii.

Ankara po útoku slíbila vytlačení IS z pohraničí. Spoléhá na Syrskou svobodnou armádu

Číst článek

Výbušnina použitá při útoku byla podle agentury Reuters stejného typu jako ta, kterou ozbrojenci využili loni při atentátech na mírový pochod v Ankaře a na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií.

Sobotní útok mohl být podle médií pomstou islamistů za nedávné územní ztráty během bojů v Sýrii. Kurdští bojovníci s pomocí leteckých sil koalice vedené Spojenými státy vyhnali bojovníky IS z jejich bašty v syrském městě Manbidž.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme