Apoštolská církev kanonizovala 1,5 milionu obětí masakru Arménů

Arménská apoštolská církev dnes kanonizovala 1,5 milionu obětí masakru Arménů Turky na počátku 20. století. Vzpomínkového obřadu pod širým nebem se v klášteře Ečmiadzin zúčastnily tisíce lidí včetně Arménů z celého světa. Podle Jerevanu spáchali Turci v letech 1915 až 1918 genocidu. Ankara tento termín ale odmítá a přiznává „jen“ asi 350 tisíc mrtvých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oběti masakru duchovní kanonizovali před oltářem vedle nové brány do klášterního komplexu

Oběti masakru duchovní kanonizovali před oltářem vedle nové brány do klášterního komplexu | Foto: Robert Mikoláš

Obřad pod širým nebem zahájilo procesí nejvyšších představitelů arménské apoštolské církve v čele s Jeho Svátostí Karekinem II.

Oběti sto let starých masakrů pak duchovní kanonizovali před obrazem Panny Marie před oltářem vybudovaným vedle nové brány do celého klášterního komplexu. Jde přitom o vůbec první kanonizaci v Arménii po 400 letech.

V areálu kláštera se modlili Arméni z celého světa, kteří jsou podle svých slov ochotni sto let po zabíjení Turkům odpustit, ale zapomenout na utrpení předků nemohou.

Nezbytným krokem ovšem podle nich je, aby Ankara přiznala, že šlo o genocidu, tedy cílené zabíjení Arménů.

Genocida Arménů | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme