Přes kanál La Manche se za 48 hodin pokusilo do Británie dostat 3500 migrantů

Tunelem pod kanálem La Manche se jen v noci na dnešek pokusilo 1500 migrantů nelegálně dostat z Francie do Velké Británie. Jeden z uchazečů o azyl při tom zahynul. Policie nemá dostatek sil, aby této vlně zabránila. Předešlou noc zaznamenala asi 2000 pokusů, nejvíc za posledních šest týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci čekají v Calais na příležitost jakkoliv se dostat do Británie

Běženci čekají v Calais na příležitost jakkoliv se dostat do Británie | Zdroj: ČTK

Situace v Calais se stává nepřehlednou, a francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve proto volá po nové debatě o přerozdělování počtu přistěhovalců.

Podle oficiálních údajů teď v oblasti táboří asi 3000 lidí převážně z Eritreje, Etiopie, Súdánu a Afghánistánu. Do Velké Británie se snaží dostat třeba tak, že proběhnou Eurotunelem nebo se skryjí v některém z nákladních vozů a nechají se převézt.

Francouzská policie situaci zjevně podcenila a má na místě málo lidí. V noci na dnešek, když se do tunelu pokusilo vniknout 1500 běženců, tam bylo jen 90 policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během dvou dnů se pokusilo přes kanál La Manche dostat do Británie na 3500 uprchlíků. Mluvil o tom pařížský zpravodaj Jan Šmíd

Britský premiér David Cameron označil situaci za kritickou a jeho vláda uvolnila sedm milionů liber jako příspěvek na plot, budovaný kolem francouzského terminálu.

Ve Francii ale panuje přesvědčení, že situace by se mohla zlepšit, kdyby Velká Británie souhlasila s přijetím několika stovek, možná tisíce uprchlíků na svém území.

Británie a Francie se dohodly na posílení bezpečnostních opatření a úzké spolupráci. Shodly se také na tom, že běžence budou co nejrychleji vracet zpátky do zemí, ze kterých pocházejí.

Migranti čekající u dálnice, která vede do přístavu v Calais | Foto: ČTK

Podle britské ministryně vnitra Theresy May je potřeba, aby všichni migranti pochopili, že není způsob, jak se dostat přes kanál La Manche nezákonně. A pro ty, kteří se o to pokouší, není v Evropě místo.

Sedmdesát procent lidí, kteří se snažili takto dostat během letošního roku přes francouzsko-britskou hranici, prý byli ekonomičtí migranti, a ne běženci, kteří mají nárok na azyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský přístup k uprchlíkům, kteří se snaží dostat do Spojeného království, přiblížil tamní spolupracovník ČRo Jan Jůn

„Britové se domnívají, že část skutečných uprchlíků by měla být přijata a uznána za azylanty, zatímco ten zbytek by měl být ve spolupráci s Francií postupně vracen, deportován zpátky do zemí, odkud přišli,“ říká spolupracovník ČRo ve Spojeném království Jan Jůn a dodává:

„To je ovšem velmi pofiderní, protože většina těchto uprchlíků okamžitě zahodí veškeré dokumenty, takže je velmi těžké zjistit, kdo je kdo a odkud pochází.“

Jan Šmíd, mta, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme