Atentát v Nice přichází osm měsíců po útocích v Paříži

Útok v Nice je třetí velkou tragédií, která se během posledních dvou let ve Francii udála. Dvě předchozí měli na svědomí islamisté. Loni v lednu vystříleli redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a v listopadu si jejich útoky v Paříži vyžádaly 130 obětí. Poté byl ve Francii vyhlášen výjimečný stav, který měl skončit letos 26. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé s rukama nad hlavou procházejí místem v Nice, které po útoku uzavřela armáda

Lidé s rukama nad hlavou procházejí místem v Nice, které po útoku uzavřela armáda | Zdroj: Reuters

Právě ve čtvrtek, v den výročí dobytí Bastily, francouzský prezident François Hollande prohlásil, že výjimečný stav nehodlá prodloužit. A to navzdory tomu, že 13. června zabil terorista hlásící se k Islámskému státu v Paříži policistu a jeho partnerku.

Pár minut před půlnocí ale přišel v Nice útok, který Hollanda donutil k podání návrhu na prodloužení výjimečného stavu o čtvrt roku.

Nejméně 80 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Číst článek

Leden 2015: Útok v redakci Charlie Hebdo a košer obchodě

Sedmého ledna 2015 dva ozbrojenci vnikli do pařížské redakce satirického časopisu Charlie Hebdo. Zastřelili 12 lidí, 10 zranili. Provolávali přitom slávu islámskému bohu Alláhovi.

Časopis si předtím opakovaně utahoval z islámského proroka Mohammeda, redakce byla poté dokonce vypálena, ale nikdo přitom nezemřel.

Teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolal vlnu solidarity nejen mezi Francouzi, ale i ve světě | Foto: Reuters

Lednový útok měli na svědomí dva bratři, francouzští občané, synové alžírských imigrantů Said a Chérif Kouachiovi. Francouzská policie je dopadla a zastřelila 9. ledna. Chérif si už dříve odpykal trest vězení za verbování nových členů islamistické teroristické organizace Al-Káida.

Další útoky provedl známý obou bratrů Amedy Coulibaly, který stejně jako oni patřil k jemenské pobočce Al-Káidy. Zastřelil neozbrojenou policistku a v košer hypermarketu postřílel čtyři rukojmí, než ho policie zastřelila.

PŘÍBĚHY 2015: S časopisem Charlie Hebdo se po útoku na redakci ztotožnily miliony lidí

Číst článek

Listopad 2015: Série útoků v Paříži

V listopadu ve francouzské metropoli zaútočilo devět teroristů hlásících se k takzvanému Islámskému státu. Zabili 130 lidí a víc než 300 zranili.

V noci ze 13. na 14. listopadu provedli bombové útoky a šest útoků střelnými zbraněmi. Exploze zazněly mimo jiné u fotbalového stadionu Stade de France, kde se zrovna hrál zápas, kterému přihlížel i francouzský prezident.

V koncertní hale Bataclan zabili 89 diváků koncertu skupiny Eagles of Death Metal. Útok měl antisemitský nádech, budova patřila židovským majitelům.

Francouzsko-marocký terorista Salah Abdeslam je pravděpodobně jediným přeživším pachatelem. Původně se měl také odpálit, ale buď si to rozmyslel, nebo mu selhala roznětka. V březnu byl zadržen při razii v bruselské čtvrti Molenbeek. Nyní je souzen ve Francii.

Wikipedia, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme