Atentátník z Nice byl zřejmě napojen na džihádisty, policie zatkla další podezřelé

Francouzské úřady potvrzují kontakty útočníka z Nice s islámskými radikály. Mohamed Lahouaiej Bouhlel si podle vyšetřovatelů svůj čin s největší pravděpodobností připravoval. Svědčí o tom záznamy získané z jeho mobilního telefonu. Už dva dny před čtvrtečním masakrem si měl projíždět v kamionu trasu plánovaného útoku. Dnes ráno byli v souvislosti s útokem v Nice zatčeni dva další lidé. Jedná se o muže a ženu. Pět dříve zadržených dál zůstává ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atentátník z Nice Mohamed Bouhlel

Atentátník z Nice Mohamed Bouhlel | Zdroj: Reuters

Policisté potvrdili, že na základě výslechu čtyř osob z atentátníkova okolí získali další informace. Ty podle nich potvrzují jeho napojení na některé islámské radikály.

Deník Le Monde uvádí, že útočník byl v kontaktu s Omarem Diabym, který je přímo napojen na teroristickou skupinu Fronta An-Nusra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie potvrdila atentátníkovo napojení na radikální organizaci Fronta Al-Nusra.

List Le Journal du Dimanche pak s odvoláním na zdroje z vyšetřování informoval, že si Bouhlel v týdnu před činem vybral všechny peníze ze svého konta. Den před útokem v Nice prodal i své auto a nejbližším lidem ze svého okolí se přiznal k radikalizaci.

Bouhlelův bratr v rozhovoru zveřejněném v britském listu Daily Mail řekl, že atentátník ve dnech před dramatem v Nice poslal své rodině v Tunisku kolem 100.000 eur.

V Nice, kde Bouhlel zabil 84 lidí, pokračuje identifikace obětí útoku. Desítky zraněných zůstávají v kritickém stavu.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve vyzval Francouze, aby pomohli policii a armádě a přihlásili se do operativních záloh.

V případě nutnosti mohou být povoláni a pomoci se zabezpečením akcí vyžadujících zvýšená bezpečnostní opatření. Do záloh se mohou přihlásit lidé od 17 do 35 let.

Francie po útoku v Nice povolá 12 tisíc mužů z operačních rezerv

Číst článek

Dobrovolníci by měli za svou službu dostat finanční kompenzaci padesáti eur za den. Důvodem doplnění francouzských operativních záloh je fakt, že bezpečnostní složky jsou po dlouhých měsících náročné služby unaveny.

Šestnáct obětí zůstává neidentifikováno

Mimořádný stav ve Francii platí už několik měsíců. Francouzská policie byla navíc nasazena během stávek a dohlížela i na fotbalové mistrovství Euro, které se konalo v Paříži.

Nedostatek policejních složek se odrazil i na situaci při oslavách 14. července. Tehdy prezident regionu Alpes-Maritime Christian Estrozi přímo potvrdil, že při útoku bylo přítomno mnohem méně policistů, než bylo potřeba.

V ulicích Nice se objevují výzvy k pomoci nalezení některých osob, které jsou od čtvrtečního večera nezvěstné.

Stále není známa totožnost všech obětí útoku. Na anglické promenádě v Nice stojí několik pomníčků se jmény. Šestnáct obětí ale dosud nebylo identifikováno.

Květiny položené k uctění památky obětí na místě útoku v Nice | Foto: Jan Šmíd

Jan Šmíd, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme