Autor neoficiální hymny britské populistické strany UKIP požádal o stažení z prodeje

Britská Strana pro nezávislost Spojeného království čelí kritice, že nemá ráda přistěhovalce. Platí to taky o písničce, která se stala její neoficiální hymnou. Zesměšňuje premiéra Camerona nebo nového předsedu Evropské komise Junckera. Kontroverzní písnička Mikea Reada se na iTunes rychle vyšvihla mezi 20 nejprodávanějších titulů. Po vlně kritiky žádá autor o jeho stažení z prodeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr  britské populistické strany UKIP Nigel Farage

Lídr britské populistické strany UKIP Nigel Farage | Zdroj: Reuters

Podle textu neoficiální hymny britské Strany pro nezávislost Spojeného království ministr financí Osborne netuší, kam jdou peníze daňových poplatníků, a labourističtí bývalí premiéři Blair a Brown by měli skládat účty za otevření hranic pro přistěhovalce z východní Evropy. Britskou veřejnost ale pobouřil především styl calypso, ve kterém je song údajně zbytečně a skrytě rasisticky nazpívaný.

„Mike Read ten single napsal pro UKIP s dobrým úmyslem. Je to taková humorná satira. Bojím se ale, že žijeme v době, kdy se někteří lidé živí profesionálně tím, že je urazí ta či ona věc," řekl pro televizi Sky mluvčí UKIPu pro oblast kultury Peter Whittle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Hošek se na názory na kontroverzní písničku ptal v Londýně

Předseda strany Nigel Farage vyzval členskou základnu, aby hitu pomohla až na příčku nejvyšší. Její autor bývalý DJ Mike Read napřed song bránil s tím, že v Karibiku strávil hodně času a že má jamajskou hudbu v krvi. Pak ale pod tlakem médií a politiků obrátil, omluvil se a vyzval vydavatelství k zastavení prodeje.

Od songu se distancoval taky první poslanec Dolní sněmovny zvolený za UKIP Douglas Carswell. Dosavadní zisk z prodeje nahrávky nabídl UKIP Fondu Červeného kříže na boj proti ebole. Ten peníze získané alespoň zčásti z protiimigračních nálad odmítl.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme