Bavorský ministr financí nevylučuje vznik plotů na hranicích Německa

Vybudování plotů na německých hranicích, které by měly omezit příchod běženců do země, nevyloučil bavorský ministr financí Markus Söder. Časopisu Focus řekl, že to je jedna z možných reakcí na nedostatečnou ochranu vnějších hranic Evropské unie. Zemský premiér Horst Seehofer ale návrh na vytvoření plotů odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plot na hranici se Srbskem uprchlíky zastavil. Maďarsko dokončuje druhý na hranici s Chorvatskem

Plot na hranici se Srbskem uprchlíky zastavil. Maďarsko dokončuje druhý na hranici s Chorvatskem | Zdroj: Reuters

"Když nejsou chráněny vnější hranice EU, musí německá vláda přemýšlet o tom, jak ochrání německou hranici," řekl Söder. "Jestli to nakonec budou ploty, pohraniční hlídky nebo jiné formy kontroly hranic, se teprve uvidí."

Podle Södera v současnosti nemá německá vláda přehled o tom, kdo do země přichází. "Jsem proto přesvědčen, že se v Evropě ještě bude mluvit o budování ochranných plotů," uvedl bavorský ministr. Podotkl také, že EU měla místo finanční pomoci Řecku raději dohodnuté prostředky investovat do "masivní ochrany hranic".

Je vděčný za azyl v Británii, chtěl by se ale vrátit domů. Vybudujeme novou Sýrii, plánuje mladík

Číst článek

Söderův návrh odmítl bavorský premiér Seehofer. "Jsem pro omezení imigrace, ale dokud budu v čele vlády, v Bavorsku hraniční ploty nebudou," řekl deníku Süddeutsche Zeitung. "V žádném případě nebudou na bavorské hranici, ale ani nikde jinde v Evropě," dodal.

V Německu se v září zaregistrovalo rekordních 170 tisíc běženců, skutečný počet přicházejících uprchlíků ale je výrazně větší. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ho tento týden odhadl na 270 tisíc lidí. Většina běženců přišla do země přes rakousko-bavorskou hranici.

Německá vláda očekává, že celkem za letošní rok dorazí do země 800 tisíc žadatelů o azyl. Někteří politici mluví dokonce o milionu běženců.

Plot je účinný, míní Budapešť

Maďaři již v polovině září dokončili stavbu pohraničního plotu na pomezí se Srbskem, nyní Budapešť hlásí dva dokončené úseky na hranicích s Chorvatskem. První je dlouhý 78 kilometrů, druhý 38 kilometrů.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme