Belgická policie pátrá po podezřelém z útoků, našla další výbušniny

Policie vyhlásila pátrání po muži, kterého podezírá z podílu na dnešních teroristických útocích v Bruselu. Zveřejnila jeho fotografii s tím, že se mohl účastnit útoků na letišti Zaventem. Teroristé následně udeřili i na jednu ze stanic metra. Celkem při atentátech podle dosavadních zpráv zemřelo přes 30 lidí, raněných je na 200. K útokům se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá v souvislosti s dnešními útoky

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá v souvislosti s dnešními útoky | Foto: Belgická policie

Belgická policie zveřejnila fotografii tří mužů, z nichž dva nejspíš byli sebevražednými atentátníky. Třetí muž, který je doprovázel, by ale mohl být stále na útěku.

Vyšetřovatelé už také potvrdili, že na letišti Zaventem našli nepoužitý pás s výbušninami, který mohl patřit právě tomuto muži.

Podle spekulací se buď k sebevražednému útoku neodhodlal, nebo jeho výbušnina selhala.

Trojice mužů podezřelá z útoků na bruselském letišti | Foto: ČTK/AP

Ráno v letištní hale nastaly dvě exploze, při kterých přišlo o život podle některých informací 10 lidí, podle jiných ale až 14. Desítky dalších osob utrpěly zranění.

Při pozdějším zátahu v belgické metropoli policie podle vyšetřovatelů také zajistila výbušninu a chemikálie, potřebné k výrobě dalších bomb.

Policie a speciální jednotky provedly razii ve čtvrti Schaarbeek, což je jedna z částí Bruselu, která má problém s radikálními islamisty.

Bomba, kterou nalezli na místě, údajně obsahovala hřebíky, to znamená, že šlo o takzvanou špinavou bombu. Přesně stejné výbušniny byly použity k ranním útokům na letišti.

Teroristické útoky nám změní život, říkají Bruselané zpravodaji ČRo

Číst článek

Zásah na dalších místech v Bruselu i jinde v Belgii pokračuje, policie ale kvůli utajení nechce zveřejňovat podrobnosti.

V bruselské metropoli se už částečně obnovuje doprava, která byla po atentátech ochromená. Letiště Zaventem má zůstat uzavřeno po celou středu. O jeho možném otevření ve čtvrtek se rozhodne po novém vyhodnocení situace.

Bruselským letištěm otřásly dva výbuchy | Foto: ČTK

Bruselem otřáslo několik explozí | Foto: ČTK

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme