Bělorusové zvolí Lukašenka popáté prezidentem, kampaň už je ani nevzrušuje

Bělorusové budou v neděli volit prezidenta. Nikdo nepochybuje, že znovu vyhraje Alexandr Lukašenko. Autoritářský vládce, který čelí kritice, že už 21 let neumožňuje svým spoluobčanům skutečně demokratickou volbu, opět nebude mít rovného soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň před prezidentskými volbami v Bělorusku

Kampaň před prezidentskými volbami v Bělorusku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

V centru Minsku není na první pohled znát, že se děje něco mimořádného. Schyluje se už k pátému volebnímu vítězství Alexandra Lukašenka, autoritářského vládce Běloruska od roku 1994, ale zdejší voliče to nijak viditelně nevzrušuje.

„Kampaň v Bělorusku vypadá jinak, než v jiných evropských zemích. Je tady méně kandidátů, neuvidíte tady mítinky na ulicích. Skutečná veřejná debata tady prakticky není. Celá kampaň je podstatně tišší než jinde,“ vysvětluje Yaroslau Kryvoije ředitel nevládní organizace Ostrogorski Center, která dění v Bělorusku dlouhodobě sleduje, analyzuje a informuje o něm.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bělorusku budou lidé volit prezidenta. Jak vypadá kampaň v autoritářské zemi, přiblížil z Minsku Vít Pohanka

Prezidentu Lukašenkovi se sice postavili tři protikandidáti, ale podle českého velvyslance v Minsku Milana Ekerta nemají reálnou naději přetáhnout voliče.

„Pokud se mítinky svolávají do uzavřených místností, tak je navštěvuje okolo dvaceti až čtyřiceti lidí. Takže bych řekl, že o prezidentské volby v Bělorusku není příliš velký zájem ze strany občanů,“ popisuje velvyslanec.

Kampaň před volbou prezidenta voliče v Minsku nijak viditelně nevzrušuje | Foto: Vít Pohanka

Yaroslau Krivoi podotýká, že letošní kampaň tak dává ještě menší naději na změnu než ta poslední v roce 2010. „Na druhou stranu tady už ale nezatýkají lidi. Režim už ani nepotřebuje represe vůči opozici,“ dodává.

Bělorusy ovlivnila válka na Ukrajině

A Yaroslavův kolega z organizace Ostrogorski Center Igor Gubarevich vysvětluje, že Bělorusy hodně ovlivnila ruská intervence a válka na východní Ukrajině.

„Národ a jeho elita se shodují v jednom: nezávislost je to hlavní, na čem by nám mělo záležet. A z tohoto pohledu už Lukašenko a jeho vláda nejsou takovým zlem jako dřív. On dokáže zaručit nezávislost a na tom se zakládá veškerá běloruská realita.“

V Minsku tedy pokračuje život jako dřív. Panuje klid, nečekají se ani povolební demonstrace jako před pěti lety. Alexandr Lukašenko bude podle všech očekávání Bělorusku vládnout přinejmenším několik dalších let.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme