Berlín si prý stěžoval na summit V4 k migraci. O vzpouru nejde, tvrdí Zaorálek

Chystaný pražský summit Visegrádské skupiny věnovaný otázkám migrace přitahuje pozornost Německa. Česká diplomacie ale popírá, že by se země V4 snažily o vzpouru vůči Berlínu, jak píší některé německé noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je důležité, aby se evropské země navzdory rozdílným náhledům shodly na společném postupu.

„Česká republika se velmi intenzivně, dokonce na několika úrovních baví s německou stranou,“ řekl Lubomír Zaorálek českým médiím v Mnichově během bezpečnostní konference.

Před pondělním summitem Visegrádské čtyřky v Praze, na kterém se budou středoevropské země radit o migrační krizi, se Německo prostřednictvím svého velvyslance na tento summit české strany dotázalo. Podle slovenského premiéra Roberta Fica si prý na konání summitu dokonce stěžovalo.

„Nepokládám to za stížnost, vyjasňujeme si věci. Co hledáme je společný přístup,“ dodal Zaorálek.

Schůzky se zúčastní i Makedonie a Bulharsko, které leží na takzvané balkánské trase, přes kterou přicházejí migranti do západní Evropy.

Pavel Polák, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme