Berlusconi bude čelit pokusu o svržení své vlády

Italský parlament dnes bude hlasovat o důvěře vládě Silvia Berlusconiho. Situace je velmi napjatá, výsledek je nejistý. Premiér Berlusconi v pondělí naléhal na senátory a poslance, aby podpořili vládu v zájmu stability, protože v opačném případě by se podle něj s pádem vlády celá Itálie propadla do ekonomické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Italský premiér Silvio Berlusconi

Summit eurozóny v Bruselu. Italský premiér Silvio Berlusconi | Foto: Evropská komise

Naléhavé výzvy premiéra Berlusconiho, aby se centristé nebo bývalí spojenci, kteří vládu opustili, alespoň zdrželi hlasování se pravděpodobně minou účinkem. Opozice se stmelila. Odsoudila Berlusoniho apel ke sněmovnám jako slabý a nepřesvědčivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italskou vládní krizi přiblížila tamní spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi na Rádiu Česko

Vládní většina nečeká žádné překvapení v senátu, není si ale vůbec jistá výsledkem hlasování v poslanecké sněmovně.

I kdyby vláda získala většinu, bude to většina velmi slabá. Nad budoucností Itálie tak visí jeden velký otazník.

Důvěra rozdílem jediného hlasu?

Podle dnešních propočtů by měl Berlusconi získat důvěru s rozdílem jediného hlasu. V takové patové situaci, kdy má v senátu většinu vládní většina a v poslanecké sněmovně je ta většina jen těsná, nebo by dokonce mohla zvítězit opozice, se rýsuje několik scénářů.

Tím nejlogičtějším by byly předčasné volby, v případě, že Berlusconi bude mít onu těsnou většinu i v dolní sněmovně, mohl by vegetovat ještě tak půl roku a pak požádat o předčasné volby. Zajistil by tak důchod poslancům a senátorům, kteří ještě nejsou v parlamentu tři roky. Opozice hlasitě volá po nové vládě, kterou nazývá vládou národní záchrany.

Za nynější vládní krizí šéf sněmovny

Vše začalo letos v létě, když z Berlusconiho strany Lid svobody odešel předseda poslanecké sněmovny Gianfranco Fini a vzal sebou i několik desítek poslanců. Fini vedl postfašistickou stranu Národní seskupení, která se v roce 2008 spojila s Berlusconiho hnutím kvůli většinovému volebnímu systému.

Od loňska se ale začaly projevovat neshody. Zlé jazyky tvrdí, že Fini mířil na křeslo premiéra. Zřejmě předčasně. Finiho sice nenásledovali všichni bývalí představitelé Národního seskupení, ale stačilo to na oslabení současné vlády.

Právě Fini podal návrh na vyslovení nedůvěry. Lid svobody považuje Finiho za zrádce, protože byl spolu se svými lidmi zvolen právě voliči Berlusconiho strany. Demisi Berlusconiho už od samého začátku žádá opozice. Jiný program vlastně nemá.

Vědunka Lunardi, Igor Maňour, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme