Berlusconimu skončil trest veřejně prospěšných prací, soud mu ho zkrátil

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi si dnes odpykal zbytek trestu veřejně prospěšných prací. Vykonával je v domově pro seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Měl tam pracovat vždy jednou týdně nejméně rok. Výkon trestu sice nastoupil loni 9. května, soud mu trest ale o více než měsíc zkrátil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi bude rok pomáhat v domově pro seniory

Silvio Berlusconi bude rok pomáhat v domově pro seniory | Zdroj: Reuters

Trestem veřejně prospěšných prací potrestal soud expremiéra Silvia Berlusconiho za daňové úniky v jeho vlastní mediální společnosti Mediaset.

Původně ho před dvěma lety poslal na čtyři roky do vězení, díky amnestii mu ale byla výše trestu snížena a soud také Berlusconimu s přihlédnutím k jeho vysokému věku - 78 let - změnil trest na veřejně prospěšné práce a na částečné domácí vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlusconimu skončil trest veřejně prospěšných prací, soud mu ho zkrátil. Podrobnosti přináší spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar

Jednou za týden musel italský expremiér odpracovat čtyři hodiny v domově Svaté rodiny pro lidi trpící Alzheimerovou nemocí nedaleko Milána. Pacientům měl pomáhat třeba při stravování nebo volnočasových aktivitách. Nesměl přespávat mimo domov, musel být ve své rezidenci v Miláně nebo v Římě.

V domově pro seniory začal Berlusconi pracovat loni v květnu. Tehdy proti tomu protestovali před budovou domova odpůrci expremiéra. Například odborář Pippo Fiorito požadoval, aby si Berlusconi sbalil kufry a šel do vězení jako obyčejní lidé.

Nyní, více než měsíc před koncem roční lhůty, trest vypršel. Soud totiž vyhověl Berlusconiho žádosti, ve které expremiér uvedl, že už prošel procesem nápravy, že mu k tomu pomohla práce pro druhé a že ji vykonával s nadšením. Soudce mu pak zkrátil dobu výkonu trestu o 45 dnů.

Berlusconi také uvedl, že kontakt s nemocnými pro něj byl něčím novým, tuto zkušenost prý ale hodnotí velmi pozitivně. Dodal že má v úmyslu podobné aktivity i nadále podporovat.

Na návrat do politiky ale v nejbližší době Berlusconi nemůže pomýšlet. Stále bude pod soudním dohledem, nemůže volně cestovat do ciziny. Soudu bude trvat několik měsíců, než rozhodne, jestli zruší i tuto část trestu.

Také stále platí, že až do roku 2019 nesmí vykonávat žádnou veřejnou funkci, nemůže se nechat zvolit do parlamentu. Pouze v případě, že by tento výrok změnil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, ke kterému se Berlusconi odvolal.

Ukončení trestu Berlusconiho si všímají i některé dnešní italské noviny. Například Il Messagero nebo La Republica přinesly připomenutí jeho poklesků.

Na webech je možné si poslechnout záznamy telefonických hovorů Berlusconiho s podnikatelem Gianpaolem Tarantinim v letech 2008 až 2009, kde si domlouvali návštěvy slečen v rezidenci italského expremiéra. Odposlechy pocházejí z procesu s Tarantinim, kterého soudí ve městě Bari za zisky z prostituce.

V příštím týdnu pak nejvyšší soud rozhodne, jestli je Berlusconi vinen také v takzvané kauze Rubygate, kde šlo o placený sex s nezletilou a zneužití pravomoci. Pokud by byl odsouzen, nehrozil by mu další alternativní trest, ale přímo vězení.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme