Betlémy z různých koutů světa jsou k vidění v Bruselu

K Vánocům patří nejen stromeček, ale i betlém s mnoha figurkami znázorňující narození Ježíška. Že Jezulátko nemusí nutně ležet v jesličkách na seně, nebo že může mít i zcela neevropské rysy, dokazuje výstava betlémů v katedrále svatých Michala a Guduly v Bruselu. Letos je tam k vidění i betlém od českého sochaře z Jižní Moravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlém z Haiti

Betlém z Haiti | Foto: Pavel Novák

Katedrála svatého Michala a Guduly, místo korunovací belgických králů. Výstava betlémů z různých částí světa tam má už mnohaletou tradici. Letos tam je kromě italských nebo španělských betlémů například i betlém korejský. Postavičky na něm mají samozřejmě šikmé oči.

Čínský betlém s figurami v životní velikosti zas trochu připomíná terakotovou armádu. Betlém z Haiti je mementem ze země, kterou zničilo zemětřesení, ale tamní lidé rozhodně neztratili víru.

Za českým betlémem, který letos obohatil zdejší výstavu, jsem se vydal s reprezentantem Jihomoravského kraje v Bruselu Jiřím Kolmanem.

„Je od pana dřevosochaře Netíka z jižní Moravy, který vypracoval poměrně zajímavý a unikátní betlém z ořechového dřeva. Formou a zpracováním působí jednolitým dojmem, ale je složen ze tří částí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu betlémů v Bruselu navštívil tamní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„A vůbec zpracování těch figurek je daleko propacovanější a vidíme hlavně na tvářích, co si jednotlivé postavy betlému myslí,“ vyzdvihuje hlavní specifika jihomoravského betlému Jiří Kolman.

Ježíšek pak netradičně neleží v jesličkách, ale je zobrazen v náručí Panny Marie.

Jihomoravský betlém z dílny Jiřího Netíka a další tucet betlémů z několika zemí bude katedrálu svatých Michala a Guduly zdobit až do 9. ledna.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme