Biľakův pomník vydržel nový jediný den. Aktivisté ho polili červenou barvou

Aktivisté z Košic postříkali nově odhalený památník komunistickému politikovi Vasilu Biľakovi červenou barvou. Busta a tabule s doprovodným textem vydržely neponičené pouze den. Podle aktivistů je Biľak vlastizrádcem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vasil Biľak

Vasil Biľak | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

V obci Krajná Bystrá na východě Slovenska včera slavnostně odhalili pomník místnímu rodákovi Vasilu Biľakovi. In memoriam mu také udělili čestné občanství.

Ještě v noci ale bustu politika a další části památníku polili dva výtvarníci a občanští aktivisté z Košic rudou barvou, která měla podle nich symbolizovat oběti invaze sovětských vojsk do Československa v roce 1968.

Vasil Biľak byl totiž jedním ze signatářů takzvaného zvacího dopisu. Podle výtvarníků patří vlastizrádcům rozsudky, a ne pamětní tabule. Biľak nebyl nikdy souzen a zemřel před rokem.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme