Bojujeme za ideje, ne pro peníze, říkají Srbové válčící na východě Ukrajiny

Na východní Ukrajině proti kyjevské vládě bojují nejen tamní ruskojazyční povstalci a Rusové, ale také pestrá směs bojovníků z celého světa. Nehájí ani tak obyvatele východu, spíš pokračují ve svém boji proti světovému imperialismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci první interbrigády bojující na východě Ukrajiny

Příslušníci první interbrigády bojující na východě Ukrajiny | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Přijeli jsme jako mezinárodní brigáda, abychom bojovali proti fašistům z NATO, americkému imperialismu a za svobodu Novoruska,“ vysvětluje stručně, jasně a přehledně velitel první interbrigády Nikola, podle přízvuku Srb, narozený ve Francii.

Jugoslávský konflikt zažil až v jeho kosovském závěru, stejně jako jeho bratr ve zbrani Dušan, který je rodilý Srb. Oba, jak říkají, přijeli na východní Ukrajinu splatit morální dluh.

Přehrát

00:00 / 00:00

V řadách povstalců na východě Ukrajiny bojují také cizinci, mluvil s nimi zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„V 90. letech hodně ruských dobrovolníků bojovalo ve válkách v Bosně, Chorvatsku a v Kosovu. Cítil jsem, že jim tento dluh musím splatit, zvláště potom, co jsem viděl, jak si počíná ukrajinská junta. Chci bojovat za svobodu a spravedlnost,“ pokračuje Nikola.

A také za právo používat rodný jazyk, vyznávat svou víru a vytvářet dle libosti vlastní státy. Proti útisku Afroameričanů a celkově proti diktátu Spojených států a jejich západních spojenců.

Tato interbrigáda ale zatím není velkou údernou silou. „Momentálně mám 25 lidí - Srbů, Francouzů, Španělů a dokonce je mezi námi i jeden Brazilec. Ale každý den přijíždějí další z celého světa, kteří vyznávají stejné ideály, protože celý svět potřebuje svobodu myšlení a vyjadřování,“ popisuje Nikola.

Na poznámku, že jde o základní a víceméně respektované pravidlo západních demokracií, má Dušan vlastní odpověď.

„Oni říkají, že to je demokracie. Ale oni určují, co je demokratické a co ne, a za své názory i tam můžete jít do vězení. Já například nevím, proč nesmím jet do nějaké země, proč potřebuji vízum. Tohle je přece všechno naše země, země lidí.“

Doma jim hrozí vězení

Dušan i Nikola popírají, že by tady, na východě Ukrajiny, bojovali pro peníze. „Nepobíráme platy, jsme tady kvůli idejím. Žijeme z pomoci a darů našich přátel. Hodně nám pomáhá jedna revoluční francouzská organizace, díky tomu můžeme dalším zájemcům zaplatit třeba letenky,“ tvrdí.

Tihle mladící v uniformách a se samopaly to snad opravdu myslí upřímně. Cítí se být nástupci interbrigadistů, Che Guevary, Trockého a všech velkých militantních světových revolucionářů. Pokud přežijí válku na Ukrajině, vydají se bojovat jinam. Doma jim totiž hrozí mnohaleté tresty.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme