Bratislava má pamětní tabuli připomínající návštěvu cara Petra Velikého. Ta se ale neuskutečnila

V Bratislavě nedávno odhalili a vzápětí hned zase zahalili pamětní tabuli věnovanou ruskému carovi Petru Velikému. Potíž je v tom, že Petr Veliký podle historiků v Bratislavě nikdy nebyl a tabuli umístěnou na budově Národního muzea památkáři neschválili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenské národní muzeum

Slovenské národní muzeum | Foto: Visit Bratislava

Iniciátory umístění pamětní tabule bylo ruské kulturní centrum a ruské velvyslanectví v Bratislavě. Podle Rusů bylo cílem návštěvy cara seznámení se s lodní dopravou na Dunaji a s mistrovstvím slovenských stavitelů lodí.

Podle historiků ale v té době na území Slovenska žádní skvělí stavitelé lodí nebyli. Neexistuje ani žádný historický záznam, že by car Bratislavu navštívil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bratislava má pamětní tabuli připomínající návštěvu cara Petra Velikého, která se nikdy neuskutečnila. Mluvil o tom Petr Vavrouška

Rusové však zamítavé stanovisko bratislavské komise pro památky nebrali v potaz. Samotné Národní muzeum se také bránilo, oficiálně reagovalo dopisem, že na své budově pamětní tabuli nechce.

Rusy to však nezajímalo a nakonec přesvědčili město a ministerstvo kultury o dočasném umístění pamětní tabule.

Pamětní tabule je dnes zabalená do igelitu. Je totiž zatím ze sádry, protože na výrobu bronzové zatím nebyly peníze, ani čas.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme