'Brexit' by pro nás byl katastrofa, varují britští vědci před odchodem z EU

Odchod Spojeného království z Evropské unie by byl katastrofou pro britské univerzity, tamní vědu a výzkum. Myslí si to skupina vědců a akademiků, kteří spustili vlastní kampaň za setrvání v osmadvacítce. Podle nich by univerzitám a vědeckým ústavům hrozilo, že přijdou o desítky milionů liber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Fotobanka PhotoRack

Lobbistická skupina s názvem Scientists for EU se rychle rozrůstá.

Podle jejího předsedy Mika Galsworthyho nemůže pro britskou akademickou obec z případného „Brexitu“ vzejít nic dobrého.

Galsworthy pro deník Guardian uvedl, že „by pro britské univerzity a ústavy bylo mnohem těžší získávat nové talenty ze zemí EU a pokračovat v přeshraniční spolupráci na vědeckých projektech."

Britští euroskeptici věří, že by se mezery ve financování podařilo zacelit z peněz, které by země ušetřila na příspěvcích odváděných do unijní pokladny.

Jenže podle Galsworthyho nejde jen o peníze. Unijní spolupráce univerzit a vědeckých ústavů je prý jeden obří stroj, který žene všechny kupředu.

„Je to jako si myslet, že Lionel Messi bude stejně dobrý fotbalista, když kolem sebe nebude mít spoluhráče z Barcelony,“ dodává Galsworthy.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme