Brexit znamená brexit? Pro Skotsko to neplatí, reaguje Sturgeonová na slova Mayové

Výrok nové britské premiérky Theresy Mayové, že „brexit znamená brexit“, neplatí pro Skotsko. V rozhovoru pro Český rozhlas a další zahraniční média to v Londýně řekla první skotská ministryně Nicola Sturgeonová. Ve Skotsku se v souvislosti s brexitem mluvilo o možnosti vypsat druhé referendum o nezávislosti, to však podle Sturgeonové nemusí být jediná alternativa. Příležitost mluvit o tom budou mít Skotové už dnes. První oficiální cesta Mayové dnes vede právě do Skotska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Theresa Mayová tento týden řekla, že podle ní „brexit znamená brexit“.

„Já uznávám, že premiérka má mandát něco takového tvrdit pro Anglii a Wales, kde lidé pro odchod z unie skutečně hlasovali. To je mně osobně líto, ale respektuju ten výsledek. Musím ale zdůraznit, že se tvrzení brexit znamená brexit netýká Skotska. My jsme hlasovali odlišně. Já mám také mandát, podobně jako Theresa Mayová, a sice respektovat vůli a přání skotského lidu. Teď chceme najít cestu, jak Skotsko v Evropské unii udržet,“ říká Sturgeonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled skotské premiérky na budoucnost Skotska v rámci Velké Británie i EU přiblížil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Regionální skotská vláda už zřídila speciální tým, který má Skotsko v Evropské unii pomoct udržet. První dáma skotské politiky však zdůrazňuje, že široce medializovaná varianta o cestě, která by vedla přes vypsání druhého referenda o nezávislosti, nemusí být jediným řešením.

„Až budu s novou premiérkou jednat, budu po ní žádat závazek, že se skotská vláda bude přímo a významně podílet na jednáních o nové podobě vztahů se zbytkem Evropské unie. Ty nejspíš povede šéf nově zřízeného resortu pro brexit. Chci, aby bylo jasno, že se Skotsko nebude na těchto jednáních podílet proto, aby se co nejlépe připravilo na odchod z unie. Chceme zajistit, aby se na stole objevily všechny alternativy, jak ochránit přítomnost Skotska v Evropské unii, a že se tyto varianty skutečně důkladně zváží,“ věří Nicola Sturgeonová.

Neprobádané teritorium

Podle ní proces odcházení z Evropské unie nemá žádný precedens. A kromě popisu v článku 50 Lisabonské smlouvy jde vlastně o neprobádané teritorium.

Sturgeonová v minulosti řekla, že Skotové budou výsledek prvního referenda o nezávislosti ze září 2014 respektovat. Opakování plebiscitu by podle první skotské ministryně bývalo přicházelo v úvahu jedině tehdy, pokud by průzkumy dlouhodobě ukazovaly alespoň šedesátiprocentní podporu nezávislosti.

Teď se prý zásadně změnila výchozí situace pro celou debatu.

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie | Foto: Reuters

„Lidé ve Skotsku v roce 2014 hlasovali pro setrvání v rámci Spojeného království, které ale současně bude členskou zemí Evropské unie. Jestli si vzpomínáte, tak tohle ujištění bylo důležitým tématem kampaně před referendem,“ podotýká skotská premiérka.

I tehdejší britský premiér David Cameron podle ní zdůrazňoval, že nejspolehlivější cestou, jak ochránit členství v unii, je odmítnout skotskou nezávislost.

„Tak se i stalo a najednou čelíme perspektivě, že vycouváme z EU proti naší vůli. Ten základní předpoklad, to znamená Británie v osmadvacítce, už tedy neexistuje, takže se otázka nezávislosti znovu objevila na stole. Znovu ale zdůrazňuji, že to není jediná možnost, kterou se zabýváme,“ doplňuje Sturgeonová.

Ve Skotsku jsou unijní občané vítáni

Skotsko dalo okamžitě po unijním referendu jasně najevo, že občané ze zemí EU jsou na jeho území i nadále velmi vítáni. Nicola Sturgeonová by považovala za automatické, že těmto lidem dá londýnská vláda jasné garance, že i po brexitu budou smět ve Spojeném království zůstat.

Jenže právě to spojila Theresa Mayová až s postojem unijních členů k britským občanům.

„Mě tenhle postoj ani moc nepřekvapil, když si uvědomíte, jak vypadá dlouhodobé vystupování Theresy Mayové v otázkách imigrace. Hluboce mě to ale zklamalo a znepokojilo. Myslím, že vytváření umělé nejistoty pro Evropany, kteří si zvolili Británii za druhý domov, je bezohledné. Já jsem ve Skotsku okamžitě po referendu ujistila unijní občany, že jsou u nás vítáni. Jejich příspěvek k úspěchům Skotska je obrovský. My jsme se pro ně stali domovem. A to je poselství, které by měli vyslat všichni politici,“ říká skotská premiérka.

Nicola Sturgeonová nezastírá, že mají s Theresou Mayovou na řadu politických témat odlišný názor, ale to prý nevylučuje jejich dobrou spolupráci v zájmu celého Spojeného království.

Na druhé straně Skotská národní strana Sturgeonové současně premiérský mandát Mayové zpochybnila a přála by si vypsání předčasných parlamentních voleb.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme