'Brexitem' ztratíme kontrolu nad přílivem uprchlíků z Francie, varuje Cameron

Tisíce běženců z francouzského Calais by se po případném odchodu Británie z EU mohly dostat do Spojeného království, varoval britský premiér David Cameron. Na britské půdě by prý mohly vzniknout podobné uprchlické tábory, jako je nechvalně proslulá „džungle" právě v Calais.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron

David Cameron | Foto: Filip Jandourek

Podle premiéra Camerona by francouzská strana v případě takzvaného Brexitu nejspíš vypověděla dohodu, která umožňuje britským úředníkům kontrolovat cestovní doklady už v Calais nebo Dunkerque.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Cameron varuje před následky tzv. Brexitu. Více v reportáži reportéra ČRo Jiřího Hoška

Když se Británie rozhodne zůstat v reformované Evropské unii, zůstane britská hranice podle předsedy londýnské vlády „předsunutá" v Calais. Spojené království navíc podle Camerona nepřijde o klíčové bezpečnostní informace od unijních partnerů.

Kritici premiéra okamžitě obvinili z nemístného zastrašování ostrovní veřejnosti před unijním referendem. Podle euroskeptiků docházejí Davidu Cameronovi argumenty, čím je vlastně členství v EU pro Británii přínosné.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme