Brit dosáhl dohody s Googlem ve sporu o pomlouvačné odkazy ve vyhledávači

Může internetový vyhledávač zobrazovat lživé odkazy? O to se soudil jeden britský podnikatel, který se stal terčem pomlouvačné kampaně na internetu. Nakonec před soudem spor s Googlem urovnal. Jak přesně, se zatím neví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Když Daniel Hegglin zadá své jméno do Googlu, zobrazí se mu odkazy na stránky, které ho pomlouvají. Uvádějí například, že je vrah, pedofil, mafián nebo nacista. V textech je mnoho sprostých slov a urážek.

Bývalý bankéř tvrdí, že nic z toho, co se na stránkách píše, není pravda. Navíc ho pomluvy poškozují v pracovním i soukromém životě. A tak po Googlu chce, aby tyto odkazy přestal zobrazovat, respektive aby z výsledků hledání úplně odstranil anonymní texty.

Případ se táhne už od roku 2011. Google dokonce vyšel podnikateli vstříc a vyřadil už dříve konkrétní odkazy z vyhledávání. Jenže pachatel zakládá stále nové a nové na různých serverech. Když se jeden odkaz zruší, vyskočí deset nových.

Daniel Hegglin jich v současnosti napočítal asi 3600 a říká, že už není praktické dodávat neustále rozšiřující se seznam stránek, které ho pomlouvají. Chtěl tedy, aby Google k problému přistoupil koncepčněji.

Na čem přesně se ale nakonec dohodli, zatím nezveřejnili. Ví se jen to, že Google slíbil, že udělá vše pro to, aby už se pomluvy ve vyhledávání neobjevovaly, a dost možná pomůže Hegglinovi v pátrání po pachateli. Což je jeho dalším cílem.

Přelomový případ

Právníci případ označovali za přelomový s tím, že může mít nedozírné následky. V podtextu je totiž otázka, nakolik je internetový vyhledávač zodpovědný za obsah odkazů. Hegglin uznává, že to není Google, kdo ho pomlouvá, ale slouží jako prostředek k šíření pomluvy.

Za posledních 20 let internet změnil lidský život k nepoznání, společnost ale ještě nemá ustálená pravidla a zažité vzorce chování pro život se sítí. Zákonodárci a soudy jsou tak ve vleku společenského vývoje a vytváří normy za pochodu.

Podobná diskuse se vede třeba kolem práva na zapomnění, tedy že už by po nějaké době neměl vyhledávač zobrazovat staré prohřešky konkrétního člověka, podobně jako je lze vymazat z rejstříku trestů. A dá se předpokládat, že podobných témat a soudních sporů bude přibývat.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme