Británie by mohla uvalit další sankce na Rusko. Kvůli vraždě Alexandra Litviněnka

Britská diplomacie varuje premiéra Camerona před přijetím dalších sankcí vůči Rusku kvůli vraždě Alexandra Litviněnka. Ministerský předseda se dnes podle Guardianu dozvěděl závěry soudního vyšetřování vraždy bývalého pracovníka FSB. Ten patřil ke hlasitým odpůrcům Vladimira Putina a pomáhal britským a španělským úřadům v boji proti ruské mafii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Litviněnko

Alexandr Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

Předpokládá se, že by vyšetřující soudce sir Robert Owen mohl konstatovat, že je za Litviněnkovu smrt přímo zodpovědný ruský stát.

Mnohaměsíční veřejné soudní vyšetřování, jehož závěry se dozvíme ve čtvrtek, znovu potvrdilo, že Alexandr Litviněnko zemřel po požití radioaktivního izotopu polonia 210. Prudce jedovatá látka se podle britských expertů vyrábí jen v uzavřeném jaderném zařízení kontrolovaném ruským státem.

„V prosinci 2012 sir Owen poprvé otevřeně prohlásil, že má v ruce důkazy o tom, že je do zločinu přímo zapletený ruský stát. Znamenalo to pro nás, že veřejné vyšetřování nebude jen o samotné Sašově smrti, ale taky o tom, kdo za tímto zločinem stál,“ řekla před časem v rozhovoru pro Český rozhlas vdova po Alexandru Litviněnkovi Marina.

Podle Guardianu se britští diplomaté snaží odradit premiéra Camerona od přijetí dalších ekonomických sankcí vůči Rusku. Argumentují třeba důležitostí Moskvy při řešení syrského konfliktu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme