Británie se obává útoku teroristů na policisty, Němci posilují ostrahu nádraží

Historicky největší nebezpečí od teroristů prý hrozí příslušníkům britské policie. Podle deníku Guardian se zvýšil stupeň hrozby na čtvrtý z pěti bodů příslušné škály. Varování přichází v souvislosti se změřeným útokem na policisty v Belgii. A opatření kvůli obavám z útoku radikálů zavádějí i Němci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský policista v Londýně (ilustrační foto)

Britský policista v Londýně (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve Spojeném království se už několik dní spekuluje o tom, že by islamisté mohli unést či zavraždit policistu nebo příslušníka ozbrojených sil.

Situace v Británii je specifická v tom, že drtivá většina strážců zákona nenosí střelnou zbraň. Policejní šéfové teď údajně ve světle nové hrozby uvažují o větším nasazení elektrických paralyzérů. Mnohem víc policistů v Anglii a Walesu začalo podle Guardianu hlídkovat v páru nebo na dohled jeden od druhého.

Bezpečnostní složky také dál posílily ostrahu v oblastech, kde žije vyšší procento Židů. V posledních dnech úřady evidují větší počet antisemitských útoků a incidentů.

Obama a Cameron se dohodli na spolupráci v boji proti terorismu

Číst článek

Zvláštní opatření zavádějí také v Německu – ve velkých městech policie posílila nádražní ostrahu. Důvodem je obezřetnost kvůli možným útokům na vlaková nádraží v Berlíně a Drážďanech. Informuje o tom aktuální vydání německého týdeníku Der Spiegel.

Úřady dostaly varování od francouzských a belgických tajných služeb. Informace údajně vycházejí z odposlechů a z e-mailové komunikace radikálních islamistů. Ti se v ní také údajně zmiňují o možném útoku na mnohatisícové protiislámské hnutí Pegida, které demonstruje každé pondělí v Drážďanech.

Varování zahraničních kolegů berou německé bezpečnostní úřady vážně, v danou chvíli však podle nich žádný konkrétní útok nehrozí a neexistují ani indicie, kdy a kde by radikální islamisté mohli udeřit.

Mezi pařížskými atentátníky a německými radikálními islamisty zatím německé úřady žádné přímé spojení nenašly.

Jiří Hošek, Pavel Polák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme