Británie žije příběhem bezdomovce, který nabídl poslední peníze dívce v nouzi

Britské sociální sítě jsou zahlcené příběhem bezdomovce, který nabídl všechny své peníze studentce, aby se ta dostala v noci bezpečně domů. Mladá dívka na oplátku za šlechetný čin spustila sbírku na pomoc dobrodinci jménem Robbie. Její úspěch předčil všechna očekávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra

Britská libra | Foto: Kateřina Křenová

22letá studentka umění Dominique Harrison-Bentzenová žije v severoanglickém Prestonu. Začátkem prosince vyrazila za zábavou, jenže asi ve tři hodiny ráno zjistila, že ztratila platební kartu, nemá žádnou hotovost a mobilní telefon je beznadějně vybitý.

„V ten okamžik mi bezdomovec, který stál hned vedle, nabídl okamžitě pomoc. Vyprázdnil kapsy a řekl, že má všehovšudy tři libry, ale že mi je dá, abych se dostala bezpečně domů,“ vypráví a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O příběh šlechetného britského bezdomovce, který pomohl mladé ženě v nouzi, informuje zahraničí zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Nevzala jsem si ty peníze, ale šlechetnost toho muže mě totálně přemohla. Nemohla jsem vypudit z hlavy, co pro mě udělal, a tak jsem se obrátila na Facebook.“

Dominique založila facebookovou stránku i twitterový účet, ale hlavně spustila dárcovskou kampaň, kdy vyzvala lidi, aby přispěli třemi librami, tedy přesně tím obnosem, který jí Robbie nabídl.

Kromě toho strávila studentka se skupinou kamarádů 24 hodin na ulici, aby si vyzkoušela, jaké to je být bezdomovcem. Celé čtyři dny jí trvalo, než našla samotného Robbieho, aby mu poděkovala.

Mezitím zjistila, že je tento bezdomovec opravdu známý svou šlechetností, že v minulosti vrátil lidem ztracenou peněženku nebo nabídl svou šálu osobě, která se třásla zimou.

Web sbírky je zcela přetížený

Také reakce britské veřejnosti byla naprosto mimořádná. Na sociálních sítích měla kampaň Dominique i díky médiím efekt, pro který se vžilo označení virální. Při pokusu dostat se na dárcovskou stránku web včera i dnes hlásil, že je zcela přetížený.

Studentka napřed doufala, že vybere 1500 liber, pak posunula cíl na 12 500 liber a teď už vybraná částka přesáhla 25 tisíc liber a dál roste. Je už teď jisté, že Robbie, který přišel o střechu nad hlavou před sedmi měsíci údajně ne vlastní vinou, se po novém roce přestěhuje do bytu.

To je pro něj naprosto zlomové v tom smyslu, že bude mít stálou adresu, a tudíž se může ucházet o práci. To je past, v níž uvízne v Británii řada lidí bez střechy nad hlavou. Dobrá zpráva navíc je, že zcela nepochybně zbudou peníze, které pomůžou i dalším bezdomovcům v oblasti Prestonu.

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme