Británie zůstane jednotná. Skotové v referendu odmítli samostatnost

Skotsko zůstává součástí Spojeného království. Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla 84,6 procenta. Vítězství si separatisté připsali jen ve městech Dundee a Glasgow a v okrscích North Lanarkshire a West Dunbartonshire. Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. Britský premiér Cameron už pogratuloval zástupci skotských unionistů Darlingovi a potvrdil plánované rozšíření pravomocí pro Skotsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotští unionisté slaví úspěch v referendu v centrále jejich kampaně v Glasgow

Skotští unionisté slaví úspěch v referendu v centrále jejich kampaně v Glasgow | Zdroj: Reuters

Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo.

Druhé největší skotské město - Edinburgh - naopak ještě větším rozdílem než odpůrci svazku s Anglií v Glasgowě ovládli unionisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky skotského referenda rozebrali zpravodaj Jiří Hošek a publicisté Milan Kocourek a Petr Brod

Referendum provázel mimořádný zájem voličů, a tak účast dosáhla 84,59 procenta. Výsledky hlasování můžete najít zde.

„Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu," uznal porážku v hlasování skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond.

„Vyzývám všechny Skoty, aby uznali demokratický verdikt místních obyvatel. Proces, jakým jsme dospěli k národnímu rozhodnutí, nám získá obrovský kredit. Volební účast je celosvětově jedna z nejvyšších ve všech volbách nebo referendech. To je triumf demokracie," uvedl viditelně unavený a logicky zklamaný Salmond, který se ale nedá považovat za velkého poraženého skotského referenda.

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Pro jednotnou Británii bylo 2 001 926 voličů a proti 1 617 989. Účast v referendu dosáhla 84,59 procenta.
Pramen: ČTK

„Opravdu cítím zklamání, že se nám s těsným rozdílem nepodařilo zajistit volbu pro 'Ano',“ řekla televizi BBC vedoucí kampaně za nezávislost Skotska Nicola Sturgeonová.

Britský premiér potvrdil příslib dalších kompetencí

Předseda britské vlády už ráno gratuloval zástupci skotských unionistů Darlingovi k úspěchu v referendu. „Mluvil jsem s Alistairem Darlingem a pogratuloval mu k úspěšně vybojovanému tažení,“ napsal Cameron na Twitteru.

V následném vystoupení pak Cameron ocenil, že Británie po skotském referendu zůstává jednotná. Současně potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci.

Výsledek referenda o nezávislosti Skotska | Foto: Michal Jindra

Podle něho je problém osamostatnění Skotska na dlouho vyřešený: „Otázka je nyní zodpovězena pro celou generaci. Nebo možná navždy. Už není prostor pro žádné námitky nebo další opakování. Skotové výsledkem referenda vyjádřili svoji vůli," řekl Cameron.

„Referendum vytvořilo jistý mandát pro změnu. Tohle nebylo jen hlasování o ústavním statusu Skotska, ale taky o celém politickém establishmentu. Mnoho lidí taky odmítlo status quo," zhodnotil historické referendum hlavní politický zpravodaj BBC Nick Robinson.

Britský premiér Cameron potvrdil, že Skotsko po referendu dostane další kompetence

Číst článek

Příznivci zachování unie se v Edinburghu radují z vítězství v referendu | Foto: Reuters

Asi největší očekávání ale vzbuzuje stanovisko královny, která by se k referendu měla také vyjádřit, a to zřejmě formou písemného prohlášení.

Alžběta II. zůstává nestranná. Některé deníky připomínají, že královna se trochu významněji vyjádřila proti rozdělení unie naposledy v roce 1977. Královská rodina je vnímána jako zastánce jednotného Spojeného království.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích referenda ve Skotsku mluvil český velvyslanec v Británii Michael Žantovský

Český premiér Bohuslav Sobotka uvítal, že se Skotsko po referendu neodtrhne od Velké Británie. Rozdělení by podle něj vedlo k destabilizaci některých zemí Evropské unie, protože by se v nich zvedla vlna nacionalismu.

Budocnost Evropy vidí Sobotka v hlubší integraci. Osmadvacítka se teď podle něj může lépe soustředit na řešení ukrajinské krize.

Reakce evropských politiků na výsledek referenda ve Skotsku

Číst článek

Libra zamířila vzhůru

Rozhodnutí Skotska zůstat součástí Británie podpořilo kurz britské libry: k euru stoupla nejvýše za dva roky, k dolaru nejvýše za dva týdny.

Bulvární deníky hledají i nějaké perličky. Britský Daily Mail zmiňoval příběh jednoho zákazníka fastfoodu, který tento týden dostal na svém talíři kuře přesně ve tvaru Velké Británie - ovšem bez Skotska.

Zklamání stoupenců oddělení Skotska od Británie | Foto: Reuters

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme