Británii trápí šikana na školách. Podle průzkumu ji zažilo 45 procent dětí

Do svých 18 let má zkušenosti se šikanou 45 procent britských žáků. Spojené království patří v této oblasti k vůbec nejhorším zemím v Evropě. Na vzestupu je hlavně internetová šikana a ústrky s náboženským nebo rasovým podtextem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křičící dítě. Ilustrační foto

Křičící dítě. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, milan6

Kyberšikanu na sociálních sítích zažilo podle průzkumu EU Kids Online 70 procent školou povinných Britů, 37 procent z nich mluví o velmi často se opakujících ústrcích.

40 procent dotázaných čelilo šikaně kvůli svému vzhledu. Šikanu, včetně fyzických útoků, zažilo 63 procent dětí s postižením. 56 procent dětí má pocit, že ústrky ze strany spolužáků měly za následek zhoršení jejich školních výkonů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problém šikany na britských školách upozornil ve vysílání Radiožurnálu zpravodaj Jiří Hošek

51 procent šikanovaných dětí nebylo spokojeno s podporou, které se jim dostalo ze strany učitelů. Závažnější případy má přitom škola za povinnost hlásit policii, ale současně mají vzdělávací instituce strach, že jim případy šikany zhorší hodnocení a celkovou reputaci.

Vzdělávací instituce mají různé systémy, jak tomuto nešvaru čelit. V některých školách pamatují i na situace, kdy se žáci bojí o problému promluvit. Například na střední škole Babington v Leicesteru mají schránku důvěry.

„Některé části školy jsou vybarvené žlutě. Dítě, které někdo šikanuje a samo o tom nedokáže mluvit, se do tohoto prostoru jednoduše postaví. Žáci i učitelé jsou školení, aby se takového dítěte ujali a celý problém se hned začne řešit," popsal Mark Penfold ze střední školy Babington.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme