Britové podnikli jen 3 nálety na cíle teroristů v Sýrii. Podle expertů akce nic neovlivní

Britské zapojení do náletů na pozice takzvaného Islámského státu v Sýrii je zatím minimální. Podle deníku Daily Telegraph podnikli britští piloti pouhé tři bojové akce. Poslední z nich přitom proběhla už 6. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský letoun Tornado nad vojenskou základnou na jihu Kypru

Britský letoun Tornado nad vojenskou základnou na jihu Kypru | Zdroj: Reuters

Britský premiér David Cameron už v bouřlivé parlamentní rozpravě před hlasováním o náletech v Sýrii nechtěl příspěvek Královského letectva zveličovat. Realita je ale ještě chudší, než čekali vojenští velitelé. Britské stroje Tornado a Typhoon svrhly během 3 akcí jen 19 bomb.

Daily Telegraph zpochybňuje prosincová tvrzení ministra obrany Michaela Fallona, že britské nálety na ropnou infrastrukturu zasadily takzvanému Islámskému státu tvrdou ránu.

Vojenský expert Jon Lake pro deník prohlásil, že britská vzdušná kampaň v Sýrii v podstatě neexistuje, a poměr sil na zemi v žádném případě neovlivnila. Podle amerického velení Centcom je na vině nedostatek cílů, kde by nehrozila újma civilistům.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme