Britové ve velkém usilují o unijní občanství. V Irsku, Švédsku nebo Španělsku

Tisíce Britů žádají o doklady v jiných evropských zemích. Nechtějí totiž přijít o výhody, kterým se těší občané Evropské unie. Od britského referenda o vystoupení přitom uplynulo jen pár dní a Spojené království zřejmě bude členským státem ještě několik let. Pro většinu Britů je nejsnazší získání irského cestovního pasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Británie je silnější v Evropě, myslí si odpůrci takzvaného brexitu

Británie je silnější v Evropě, myslí si odpůrci takzvaného brexitu | Zdroj: Reuters

Irská ambasáda v Londýně obdržela za jediný den více než 4000 žádostí o vydání pasu. Běžně jich přitom dostává 200 denně.

Britové žádají o cestovní doklady také Severní Irsko – některým tamním poštám už podle britských médií dokonce došly formuláře.

O doklady může Irskou republiku a Severní Irsko požádat každý Brit, který se tam narodil nebo má irské rodiče či prarodiče. To se podle agentury Reuters týká zhruba šesti milionů lidí žijících v Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce Britů žádají o doklady v jiných evropských zemích. Nechtějí totiž přijít o výhody, kterým se těší občané Evropské unie

„Jako syn irských přistěhovalců jsem si nikdy nepředstavoval, že budu žádat o irské občanství, ale brexit všechno změnil,“ napsal na twitteru profesor Kieran Walshe z Manchester Business School.

Obává se teď prý o budoucnost svou i svých dětí. „Přišla mi nabídka místa na univerzitě v Austrálii. Podobné e-maily obvykle mažu, ale tenhle jsem si přečetl,“ dodal.

Velký zájem o pasy i o občanství ze strany Britů už zaznamenala například také Belgie, eviduje prý desítky žádostí. Rekordní počet Britů pak žádá o občanství ve Švédsku. Podle imigračního úřadu přišlo jen za víkend více než 100 žádostí. V průměru jich jinak bývá tak 20 týdně.

Ve Španělsku žije přes 300 tisíc Britů

Unijní zemí, kde dlouhodobě žije nejvíc Britů, je Španělsko, které ale nenabízí možnost dvojího občanství. I tak mnozí zvažují, že upřednostní unijní občanství před tím britským.

„Španělsko je můj domov. Žiju tu už 30 let a stanu se Španělkou. Mám na to právo. Narodili se tu oba mí synové a mají španělské občanství. Všichni jsme naštvaní, protože mladou britskou generaci čeká budoucnost ochuzená o možnost pracovat a studovat v zemích Evropské unie,“ upozorňuje Anna z Marbelly.

Ve Španělsku podle Eurostatu dlouhodobě žije přes 300 tisíc Britů. Zájem o heslo „španělské občanství“ se podle Google Trends v Británii i ve Španělsku zmnohonásobil. V britských médiích také narůstá počet článků s tipy, jak si do budoucna zajistit unijní občanství.

Server listu Independent například Britům radí, ať si v první řadě zjistí, jestli nemají irské předky, další možností pak je přestěhovat se na pět let do unijní země nebo se tam vdát či oženit. Bohatí Britové se mohou snadno stát Kypřany – Kypr nabízí občanství za investici ve výši 2,5 milionu eur.

ČRo, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme