Britská krajně pravicová strana UKIP získala už druhé křeslo v Dolní sněmovně

Už druhý mandát v britské Dolní sněmovně získala krajně pravicová Strana pro nezávislost Spojeného království. Formace známá pod zkratkou UKIP ovládla doplňovací volby ve volebním okrsku Rochester a Strood v jihovýchodní Anglii. Poslanecké křeslo získal přeběhlík od vládních konzervativců Mark Reckless.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát UKIP Mark Reckless (vlevo) je favoritem doplňovacích voleb

Kandidát UKIP Mark Reckless (vlevo) je favoritem doplňovacích voleb | Zdroj: Reuters

„Lidé v Rochesteru a Stroodu vyjádřili svůj názor. Měl jsem pocit, že je musím požádat o svolení s přestupem do jiné strany. Poslanci něco takového neudělali za posledních 30 let," uvedl vítězný Mark Reckless, který se vydal ve šlépějích prvního přeběhlíka z Konzervativní strany Douglase Carswella.

Reckless u voličů zabodoval radikálními útoky na současnou podobu přistěhovalectví do Velké Británie. Objevily se i informace, že dokonce navrhoval možné deportace imigrantů z členských zemí EU. To však Reckless dementoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

V doplňovacích volbách do britské Dolní sněmovny získala už druhé křeslo krajně pravicová UKIP. Detaily přiblížil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Ve skutečnosti jsem řekl, že unijní přistěhovalci, kteří už žijí v Británii, by měli v budoucnu žádat o pracovní povolení,“ řekl pro BBC Reckless.

Podle britských médií je další neúspěch v doplňovacích volbách marketingovou pohromou pro premiéra Camerona.

Politologové spočítali, že okresy Rochester a Strood jsou až 271. okrskem z hlediska pravděpodobnosti, že tam krajně pravicová Strana pro nezávislost vyhraje. Voliči ale hlasovali pro osobnost spíš než pro stranické barvy.

Navíc se spekuluje také o tom, že se po výsledku hlasování v Rochesteru a Stroodu chystají k UKIPu zběhnout další dva konzervativní poslanci. Vedení Konzervativní strany to ovšem považuje za vyloučené.

Podle některých komentátorů sice vítězství protievropské strany nemá konkrétní důsledky pro Evropskou unii, ale určitý význam v tom vidí. Možnost, že by Británie vystoupila z EU, je podle nich zase o něco reálnější.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme