Britská ministryně vnitra chce nově definovat volný pohyb osob v rámci EU

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová zpochybnila právo volného pohybu lidí uvnitř Evropské unie v jeho stávající podobě. Podle ní by jeden ze základních pilířů evropské integrace měl být „svobodou pohybu za prací“. Poslední údaje ukázaly rekordní imigraci ze zemí osmadvacítky do Spojeného království.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová a její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve jednali 20. srpna o řešení krize s běženci v Calais

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová a její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve jednali 20. srpna o řešení krize s běženci v Calais | Zdroj: Reuters

Theresa Mayová pro Sunday Times uvedla, že by se Evropská unie měla vrátit k původnímu principu volného pohybu. Ministryně z vládnoucí Konzervativní strany vyzvala unijní lídry, aby „roztrhali" stávající pravidla, která obyvatelům členských států EU umožňují cestovat jak za prací, tak případně za sociálními výhodami.

Ministerský předseda David Cameron pokračuje tento týden v diplomatické ofenzívě. O svých názorech se pokusí přesvědčit svého portugalského a španělského protějška.

Poslední statistické údaje ukázaly, že čistá migrace do Británie činila během 12 měsíců do března letošního roku 330 tisíc osob. Theresa Mayová číslo označila za příliš vysoké a jednoduše neudržitelné.

Šéf Konfederace britského průmyslu John Cridland ale BBC řekl, že drtivá většina přistěhovalců přichází za prací a je přínosem pro britskou ekonomiku.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme