Britská policie poprvé odškodní osobu oklamanou tajným agentem

Poprvé v historii musí britská policie platit odškodné osobě, kterou vědomě oklamal policejní agent pracující pod falešnou identitou. Londýnská Metropolitní policie musí odškodnit bývalou ekologickou aktivistku. Ta v 80. letech otěhotněla s tajným policistou, který na ni donášel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie. Ilustrační foto

Britská policie. Ilustrační foto | Foto: CC BY-SA 3.0, Kim Traynor

Řádově stovky britských policistů pracují dlouhodobě pod falešnou identitou a snaží se proniknout do různých radikálních organizací. Někteří udržují velmi těsné kontakty se sledovanými osobami – těsnější, než by bylo záhodno.

Jacqui bylo 22 let, když se v roce 1984 seznámila v Londýně s dlouhovlasým levicovým radikálem Bobem Robinsonem. Sama Jacqui byla ekologická aktivistka, mezi ní a Bobem vznikl intimní vztah, který trval 3,5 roku, a dokonce se jim narodil syn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spletité kauze mluvil zpravodaj Jiří Hošek

Jenže dotyčný se ve skutečnosti sice jmenoval Bob, jenže Lambert, a měl coby policejní agent za úkol po dobu pěti let sledovat dění v radikálních ekologických sdruženích a organizacích bojujících za práva zvířat.

Policista Bob Lambert byl podle Jacqui i u těch nejintimnějších okamžiků

„Žila jsem s policejním agentem, který byl placený britskou vládou, aby na mě donášel. Byl třeba při mém 14hodinovém porodu. To by mě zajímalo, co o tom napsal nadřízeným do svého hlášení,“ řekla Jacqui.

Když byly jejich společnému synovi dva roky, Bob jednoho dne prostě zmizel a Jacqui bezvýsledně pátrala po jeho osudu. Až v roce 2012 jednou otevřela noviny a zjistila, že její Bob byl policejním agentem, který ve svém skutečném životě měl už v 80. letech ženu a dvě děti.

Teď Lambert pracuje coby publicista a přednáší na univerzitě. Jacqui je od té doby v péči psychiatrů, a dokonce se pokusila o sebevraždu.

Prudký déšť a silný vítr doprovázející hurikán Bertha potrápily i Londýn | Foto: Reuters

Policie kauzu zpochybňovala

Rozhodně to nebylo tak, že by si policie od začátku sypala popel na hlavu, přitom vnitřní předpisy už v 80. letech mluvily zcela jasně: „Za žádných okolností nesmějí policisté s falešnou identitou udržovat intimní vztah s osobami, které sledují.“

Policie dva roky zpochybňovala, že Bob Lambert je otcem dítěte Jacqui i vůbec že pracoval coby policejní agent, i když to v médiích dotyčný sám přiznal.

Jacqui se podle svých slov cítila, „jako by ji někdo soustavně kopal do obličeje, jako by byla znásilněna státem.“

To, že Metropolitní policie nakonec ženě zaplatí 425 000 liber, je součástí mimosoudní dohody, kdy Jacqui stáhne sérii žalob na policii i Lamberta samého. Policie se nakonec za újmu bezpodmínečně omluvila.

Agenti pracují stále, mění se předmět zájmu

Ministerstvo vnitra nedávno přiznalo, že v celkem 39 týmech v Anglii a Walesu působí 1200 policejních agentů.

Těžiště jejich práce se dost posunulo; teď se hlavně snaží odhalit teroristická spiknutí nebo rozkrývají sítě pedofilů. Věnují se ale také třeba drogové problematice nebo obchodování s kradenými věcmi.

Metro je klíčovou součástí městské infrastruktury | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme