Britská policie zadržela Čecha hledaného kvůli krádeži v terezínském památníku

Na severu Anglie dopadla policie Čecha odsouzeného za krádež více než 800 bronzových destiček ze hřbitova obětí bývalého nacistického koncentračního tábora v Terezíně. Jde o 35letého českého občana, na něhož policisté narazili 21. prosince při kontrole vozidla. Britská policie to o vánočních svátcích oznámila na svých internetových stránkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský hřbitov v Terezíně

Židovský hřbitov v Terezíně | Foto: Jana Šustová

Během prověřování mužovy totožnosti policisté zjistili, že je na něj vydán evropský zatykač kvůli krádeži spáchané před šesti lety v terezínském památníku. Zadržený je nyní ve vazbě, kde zůstane až do vydávacího řízení.

824 bronzových destiček se jmény obětí nacismu zmizelo z Národního hřbitova v Terezíně v roce 2008. Rozdrcený bronz pak trojice mužů přinesla do sběrny.

Všichni dostali od českých soudů několikaleté tresty, už v době vyšetřování ale uprchli do zahraničí. Krádeží bronzových destiček utrpěl podle soudního znalce Národní hřbitov v Terezíně škodu 1,7 milionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme